Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни ли са вратовръзките в училищните униформи?

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Ученическите униформи, които се проектират и изработват по поръчка на училищата, също трябва да отговарят на изискванията за безопасност. Това съобщиха от онлайн платформата “Ние, потребителите” по повод постъпили запитвания на родители във връзка с дизайна и елементи на училищни костюми. Едно от запитванията касае допустими ли са вратовръзки, като част от училищна униформа, предвид ограниченията за дължина на свободните краища на връзките до 7,5 см при облеклата за деца между 7 и 14 години. По темата разговаряме с Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите":

"Вратовръзките не са като връзките, които се нанизват в качулките, в областта на талията или на края на дрешките, на ръцете, на краката на децата, защото се придържат по по-различен начин. Те трудно могат да се усучат или да се закачат някъде и да се доведе до познати инциденти, предизвикани именно от връзките и шнуровете, които са по детските дрешки, така че не би трябвало родителите да се притесняват. Още повече, че самите вратовръзки най-често се закрепват с ластик и така стават част от училищната униформа."

От “Ние, потребителите” съветват, в случай че родителите установят несъответствие или детето им попадне в рискова ситуация заради дизайна или материите на униформата, трябва незабавно да уведомят представител на училището и да настояват за незабавни и адекватни действия от страна на ръководството на учебното заведение. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени