Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компрометирани диги на р. Струма в района на Радомир създават риск от наводнения

Залети от р. Струма къщи край Благоевград.
Снимка: БГНЕС (архив)

Компрометирани диги на река Струма в района на община Радомир крият рискове от наводнения при обилни валежи и високи води, съобщи  на проведения Областен съвет за намаляване на риска от бедствия Павел Черийски, организатор на хидротехнически район Перник към "Напоителни системи".

В местността "Арбанаси" край Радомир от близо 15 години дигата е отнесена, реката е изместила своето течение, има отнесени и части от  земеделски земи. Дългогодишната кореспонденция с институциите и към момента е без резултат. 

"Точно там минава новият колектор на Радомир, който е за канализацията. До него минава  и един водопровод. Има опасност при високи води да се скъсат тези две съоръжения. Другото е, под село Борнарево има един приток, който идва от Радомир. Там дигите също са разбити, пътят е разбит и влизаме в земеделски земи", каза Павел Черийски. 

"Напоителни системи" стопанисва 7 язовира на територията на област Перник. Те са над 60 процента пълни. 190 км са коригираните речни участъци и дерета. В момента се почиства река Арката в Радомир и главните отводнителни канали в селата Владимир и Долна Диканя. Със съдействието на община Трън се работи и по почистването на река Ерма. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени