Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Функционира ли на практика сухопътният Шенген, след като Германия обяви планове за по-строг контрол по сухопътните си граници?

| Анализ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента Шенген на практика не действа. Това обясни Весела Владкова - редактор, автор и водещ на "Събота 150"- седмично обзорно предаване по програма "Хоризонт" на БНР.  

"Говорим за сухопътните граници", поясни тя.

Правителството на Германия обяви планове за налагане на по-строг контрол по всички сухопътни граници на страната в опит да се справи с незаконната миграция, предаде Ройтерс. То се консултира с основната опозиционна партия - ХДС, относно начините за ограничаване на миграцията пред лицето на обществената загриженост и след смъртоносното нападение с нож от сирийски кандидат за убежище миналия месец в град Солинген.

Миналата седмица пък антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) спечели провинциалните избори в Тюрингия и остана втора в Саксония.

"Това решение не е изненада. Има връзка се регионалните избори в Източна Германия,  но най-вече с терористичния атентат в Солинген и едно растящо напрежение по отношение на миграционната политика. Има отношение обаче и с отношението на съседните страни. Германия не е единствената, която връща граничния контрол по сухопътната си граница", обясни още Владкова в предаването "Нещо повече". 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна