Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2027 година

Трансформацията на ЦУМ цели сградата да стане модерен символ на София

Някога тази сграда беше Централен универсален магазин
Снимка: БГНЕС

Сградата на Централния универсален магазин (ЦУМ) ще се трансформира на два етапа. Първият ще приключи до април 2025 г., а вторият - до 2027 г.

Това съобщи Ахмед Насър, основател и директор на компанията, ръководеща проекта. Целта е възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за обществото, уточни той.

Вътрешността на сградата ще включва три зали на първия етаж – две изложбени за българската и египетската история, и една музейна с работилница за розово масло, посочи Насър. Той съобщи, че на горните нива ще има търговска част, заведения за хранене и атракции, СПА център. На два етажа ще бъде разположен петзвезден хотел.
Предвидени са конгресна зона и пространство за споделена работа, бизнес център и акселератор. Ще има и обособена част за научноизследователска дейност.

Виждаме инвестицията не само като възможност за обособяване на хотел и СПА център, но и като възможност за провеждане на бизнес срещи, развитие на IT сферата и научните дейности, посочи Ахмед Насър, цитиран от БТА.

Предвижда се сградата на ЦУМ да бъде търговски и туристически център за популяризирането на България като желана дестинация. Рекламирането на страната като дестинация за целогодишен здравен туризъм също е сред идеите на проекта, каза още той.

Подробно представяне на трансформацията на ЦУМ ще бъде направено на 19 септември в Българската търговско-промишлена палата.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна