Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои Хумболтов колегиум у нас

Проф. Илза Пъжева: Няма ИИ без естествен. Естественият интелект има крайната дума

Проф. Юри Кълвачев: За всяка научна област е важно взаимодействието между изкуствения и човешкия интелект

| Интервю
проф. Юри Кълвачев и проф. Илза Пъжева
Снимка: Виктория Петрова

Между 12 и 15 септември българската структура на германската научна правителствена фондация "Александър фон Хумболт" организира Хумболтов колегиум на тема: "Човекът и изкуственият интелект в науката и обществото".

Форумът ще събере млади и утвърдени български и чуждестранни специалисти в София в "Гранд хотел Милениум". Те ще дискутират теми, свързани с общите аспекти на човешкия и изкуствен интелект в много области на науката - хуманитарни, природни и медицински науки, науките за живота и др.

Примери за разпознаване на образи, машинно обучение, роботика, автоматизирано планиране, обработка на естествен език в хуманитарните науки, програмируема биология са част от темите, които ще бъдат засегнати на форума.

Хумболтовата фондация съществува повече от 160 години, а в съвременния си вид започва дейност през 50-те години. Български стипендианти има още от началото на 20 век, разказва пред БНР проф. Илза Пъжева, член на Хумболтовия съюз и участник в колегиума. Според нея това е най-авторитетната фондация в света, която подкрепя научни изследвания на хора от цял свят, като има 61 нобелови лауреати.

"Средногодишно 30 000 стипендианти или специализанти от 140 страни са в Германия, провеждат научни изследвания. Най-хубавото на тази фондация е, че тя дава полет на учения - да работи така, както той мисли, че трябва да прави. Фондацията не подбира по пол, раса, народност. Тя избира най-добрите от най-добрите."

Българският Хумболтов съюз е създаден през 1992 г. и работи, за да поддържа висок стандарт в науката и за подобряването на средата за научни изследвания у нас.

Тази година има рекордно участие на млади учени – 33 доклада, отбелязва председателят на Хумболтовият съюз у нас проф. Юри Кълвачев, който е химик. По думите му, младите учени са завладени от идеята за използване на изкуствения интелект в науката и обществото.

"За всяка научна област е много важно взаимодействието между изкуствения и човешкия интелект, тоест взаимодействието между човека и машините и насочване на ИИ към полезните неща, към развитие на науката и благоденствието на обществото."

Въпрос на висок морал на изследователя и човека, който подава данните на ИИ - така проф. Пъжева вижда отговорността на учените, които обучават изкуствен интелект.

"Какви данни подаваш, как ги обработваш, как ги интерпретираш и как ги поднасяш. Защото има редица примери на спекулативна обработка на информацията и се поднася целенасочено недостоверна информация. С това човек трудно се бори, дори да има някакви регулаторни форми."

"Няма ИИ без естествен. Естественият интелект има крайната дума. Той подава материала на ИИ, ИИ генерира някакво решение и естественият интелект е този, който оценява нещата", подчертава тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна