Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колективът е коректив - това помага страшно много за добрия спектакъл"

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

5
Проф. Даниела Дженева
Снимка: Георги Нейков, БНР

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина. Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство.

Другият концерт на древната пловдивска сцена е на 23 септември, а на 20 ти септември артистите ще имат среща с публиката в зала 1 на НДК. По повод годишнината в центъра на Пловдив беше представена и изложба със снимки от концерт-спектаклите "Хубава Яна", "Фолклорни легенди", "Земята на Орфей",  "Цветни щрихи от България",  "В делник и празник".


"На 50-ата годишнина на ансамбъла отправяме и послание към поколенията, чиято отговорност ще остане да продължат да съхраняват фолклора ни за бъдещето, казва художествения ръководител проф. Даниела Дженева, която повече от 20 години продължава и надгражда делото на баща си - Кирил Дженев, основател на ансамбъл "Тракия" .

"На първо място за успехите на ансамбъл "Тракия" аз поставям младите изпълнители, защото 50 години продължава ползотворното сътрудничество между Академията за музикално и танцово изкуство, фолкрорните и хореографските специалности и съставите на ансамбъл "Тракия". На второ място значение за многобройните успехи има прекрасният репертоар, каза за "Хоризонт" проф. Даниела Дженева.

На изложбата със снимки от концерт-спектаклите представяме 25 пана от първата премиера, от първите черно-бели снимки и две пана са посветени на детската школа, допълни проф. Дженева.


По думите й в далечната 1974 година се появява идеята за създаването на ансамбъл "Тракия". През есента на същата година се създава за първи път специалността в България - "Хореографска режисура".  Скоро след това се вижда, че едно творческо звено към педагогическата работа би било много хубав принос. И на 10 ноември 1974 г. се създава ансамбъл "Тракия" към община Пловдив.

На 5 септември на 1975 г. ансамбълът прави пълна мащабна премиера от 12 -13 нови произведения с прекрасни костюми и публиката е възхитена, зашеметена, репетира се в Панаирните палати до пълно изтощение, тогава съм била на 14 години, спомни си проф. Дженева.

"Това е моят живот покрай родителите ми, аз от 1 септемри 1978 г. работя в ансамбъл "Тракия".


От тогава досега винаги стъпваме на едни новаторски съдържателни форми, но стъпили на здрава основа, тематични танци, сюжетни танци, големи сюитни танци, интересни нови обработки, но и още нещо много важно, характерно за нас - колективът е коректив - това помага страшно много, работи се здраво, но искрено и честно, за да не чакаме после да се чудим дали публиката ръкопляска от любезност, или от истинска възхитена!, каза още за "Рано в неделя" проф. Дженева.


Още по темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна