Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящ се храм в столичния ж.к. "Люлин"

4
Снимка: Виктория Петрова

Негово Светейшество патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий - Търновски" в столичния квартал "Люлин". В най-големия жилищен комплекс в страната има само един храм, който трудно може да отговори на духовните нужди на хората, поради малкия си размер. Проектът на новия храм предвижда той да се превърне в най-големия по площ в България за последните 35 години. 

Строителството на храм "Свети Патриарх Евтимий - Търновски" започва преди 2 години с благословията на Белоградчишкия епископ Поликарп. Инициативата идва от жителите на района. Един от членовете на Църковното настоятелство - Атанас Димитров - разказа, че неговият баща му е оставил завет преди да почине – да построи църква в квартал "Люлин".

Има няколко знакови момента, които са им показали, че само с божията воля са могли да започнат това голямо дело, сподели Димитров. При първоначалното представяне на проекта - в близкото 40-то училище се събрали около 200-300 човека.

Председателят на църковното настоятелство на храма - отец Лъчезар Попов - също потвърди, че строителството върви с бързи темпове. И всеки един допълнителен лев по сметката на храма е от значение, категоричен е отец Лъчезар. А хората от квартал не спират да благодарят всеки път когато видят отеца.

Освен, че строежът на храма не спира, работата най-вече с децата в район "Люлин" също се развива. Работи се с най-малките ученици, които активно участват със свои картини, свързани с големите християнски празници. По време на днешния водосвет едно от тях изпълни стихотворение за "Патриарх Евтимий - Търновски" в присъствието на  настоящия български патриарх Даниил и всички присъстващи.

След като беше посрещнат от църковното настоятелство на храма, патриарх Даниил благослови градежа и жителите на район "Люлин". Той се запозна с историята по строителството на храма и трудностите по пътя.

Новостроящият се храм "Свети Патриарх Евтимий - Търновски“ макар и още в процес на строителство вече е символ на вярата, приемствеността и колективните усилия на жителите, духовенството и администрацията.

Репортаж на Виктория Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: Виктория Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна