Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Топалов - "докторът", който подменя струни

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

58-годишен "Блютнер" вече е със 250 нови струни

Стефан Топалов
Снимка: Личен архив

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти.

"Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят. Трябва да се подменят всички, звукът и тембърът на новите е съвсем различен".

Стефан Топалов

Това обяснява акордьорът Стефан Топалов, докато работи над рояла, собственост на Националното училище по изкуствата в Русе

През ваканционното време, когато музикантите си почиват, идва "докторът", който подменя струни, механика и всичко, което е нужно за добрия звук на инструмента. Разговаряме докато Стефан Топалов работи и през ръцете му минават всички частици от анатомията на рояла "Блютнер".

Стефан Топалов

И така 58-годишният "Блютнер" вече е със 250 нови струни, предстои му рехабилитация и отново ще чака за репетиции виртуозните пианисти от фестивала "Мартенски музикални дни".

"Аз съм единственият майстор в Северна България. Падам си по човъркането, по звука и тонирането. Аз съм любител на чистото свирене и чистата и интонация...Малко съм луд на тази тема...Механиката пък ме интересува чисто технически още от студент.

Стефан Топалов

Защо млади хора колеги нямам ли - защото си мислят, че трябва да вземат пари веднага. Но това е все едно да овладееш изцяло един нов интрумент за сцена. Това не е детска музикална сцена. Бил съм на чудесно обучение в Германия, разказа още Стефан Топалов. 

Той е тънък познавач на клавирните инструменти в световен мащаб.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна