Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 доброволци от БЧК се включиха в демонстрация по оказване помощ на пострадали при бедствие

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Преди дни в района на язовира в с. Марково, община Каспичан, област Шумен бе разиграно тренировъчно занятие с демонстрация по оказване помощ на множество пострадали при възникнало бедствие с участието на над 100 души доброволци от екипите на Българския Червен кръст и на партньори от Единната спасителна система.

В учението се включиха и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и доброволци от червенокръстката организация в Република Северна Македония.

Пет дни продължи обучението в различни модули на доброволците от Български Червен кръст. Дни по време на които, мъже и жени от цялата страна усъвършенстваха уменията си в една или друга област, както и това да работят заедно като един екип, коментира Ясен Сливенски, Директор "Мениджмънт на бедствията“ в организацията.

Подобни учения се провеждат всяка година.

Снимката е илюстративна
Васил Гурев е ядрен физик. Работи във Физически факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Има 12 научни сезона в Антарктика, в българската база на остров Ливингстън. Той е в основата на създаването на Национален екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи и един от основните обучители на доброволците.

Част от националното учение бе и Кристиян Кръстевски, служител на Червения кръст в Битолия, Р Северна Македония, заедно с доброволци. Самият той започва като доброволец на 16 години. Казва, че чувството да си част от такава голяма организация е завладяващо.

Доброволците преминаха успешно обучението си и се прибраха по родните места с чувство на задоволство, че знаят как да бъдат полезни на другите при нужда и с надеждата да не им се налага да прилагат на практика уменията си.


Още по темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна