Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как иновациите променят живота ни

3
проф.Теодора Георгиева
Снимка: радио София

Фондация Приложни изследвания и комуникации е представител за България на Европейската мрежа за подкрепа на бизнеса (Enterprise Europe Network) - най-голямата мрежа в света за подпомагане на малки и средни предприятия, които имат амбицията да "излязат" на международния пазар. Тя е организатор на Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“. Това е причината днес да им гостуваме и да откриваме новото, което вече променя живота ни. Първа е проф.Теодора Георгиева, Програмен директор, Програма „Иновации и подкрепа за бизнеса”:

"Фондацията е създадена преди повече от 30 г., ангажирани сме с иновациите и информационното общество. 33 години е една прекрасна Христова възраст - станаха вече 20 г. от инициативата Иновации БГ. Обявявам тук в ефир изданието на конкурса за иновативни предприятия за 2024. Кандидатурите вече се приемат, краен срок е 21 октомври. Осемте ни категории са много комплексни (подробности - в звуковия файл).

Иновациите могат да бъдат внедрени във всяка област. Усилията са ни в това, как иновациите променят живота ни. Предприятията трябва да представят продукти, услуги, иновативни решения, които вече са внедрени. Нормално е в разговор с тях, те да си дадат сметка, че в бизнес-развитието си, внедряват иновации.

В общественото пространство, нашата поява преди три десетилетия бе нещо иновативно. Ново от 2004 е докладът "Иновации БГ" и оттогава подпомагаме политиките по иновации след представяне на фактите. Бизнесът е изключително активен. Проследяваме т.н. европейско иновационно табло. Още тогава сме били преди 10 европейски държави. Сега сме на предпоследно място, преди Румъния. Основна "заслуга" са негативните процеси в политическия дневен ред. Опитваме се да гледаме на нещата като възможности за развитие."

доц. д-р Даниела Георгиева, Старши анализатор, Програма „Иновации и подкрепа за бизнеса” от Фондация Приложни изследвания и комуникации:

"Има основни стратегии в ЕС като връщане на производството в самите страни на произход. Глобалните вериги имат положителен ефект като минимизиране на разходите, трансфера на знания. Но липсва доверие. Предприятията не желаят да стават част от сложни вериги. Предприятията могат да си съдействат, но липсва сътрудничество и с академичните среди, и с правителствения сектор.

Предприятията предпочитат такива, на които имат доверие. То се изгражда с времето. Изискват се управленски умения, работа в екип, но това се изгражда още на ниво образование. Липсват умения за управление на рискове. Агробизнес, автомобилостроене, мебелната промишленост и текстилна индустрия са сред най-добре позиционираните сектори."

Финалът е с Пламен Иванов, директор на Enterprise Europe Network - България - Фондация Приложни изследвания и комуникации:

"Мрежата ни е в 55 страни. Тя е един от основните инструменти на ЕК. Има позитивни неща - Глобалният индекс за развитието на стартъп-екосистемата посочва България като най-развитата в Балканския п-в и 3 наши града са в Топ-1000 на света. Успешният модел е колаборацията университети-рисърч-предприятия.

България има достъп до европейските инструменти, МСП трябва да имат повече информация за глобални инструменти за устойчиво развитие. Амбициите ни са конкурсът ни да стане празник на българските иновации. Голяма част от компаниите вече получиха и европейско финансиране. Роботиката е част от решението на проблема за липсата на кадри. Преходът трябва да бъде подкрепен и с мерки за задържане на талантите - битката за тях е на световно ниво."



По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна