Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: Постоянните избори водят до блокаж на работата в Общинския съвет

| Интервю
Борис Бонев
Снимка: Савина Спасова

"Не съм съгласен, че София не хубавее. Проблемът е, че не хубавее нито със скоростта, нито с качеството, с което искаме това да се случва. Това, което пречи на София да бъде красив град, е липсата на внимание към детайла". 

Това заяви пред БНР Борис Бонев - председател на групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет. 

Той отбеляза дългото време, което е необходимо за проектите. И даде пример с тротоара пред Сметната палата: 

"За да ремонтираме този тротоар, който е в безобразно състояние и всеки ден хора падат, проектът е започнат преди 9 месеца. В момента е в Министерство на културата за съгласуване". 

Заварихме София напълно неподготвена откъм проекти, констатира Борис Бонев и подчерта, че всичко това ще отнеме много време и работа. По думите му това, че през няколко месеца сме на избори изобщо не помага:

"Това води до пълен блокаж на работата в Общинския съвет". 

Според него политическата криза, непрекъснатото ходене на избори и нестабилността се отразяват "чудовищно" на работата на СОС и развитието на града

В предаването "Неделя 150" Бонев отбеляза, че когато предстоят избори се наблюдава истинска промяна в поведението на политиците, а начинът им на говорене става "тежко популистки и предизборен". 

По думите му непопулярните, но нужни реформи са напълно стопирани

Според него в момента не трябва да се отваря темата за нов Общ устройствен план. Той обясни това с решение на Конституционния съд, който обяви, че Общият устройствен план подлежи на индивидуално обжалване. За него това е проблемно решение, защото:

"Това означава, че винаги колективният интерес на града ще стане жертва на частния индивидуален. Никой не би искал имотът му да бъде отреден за парк например, ако може там да построи 10-етажна сграда и да я продаде за доста сериозна печалба". 

Борис Бонев бе категоричен, че се взимат поуки от всички проблемни казуси в града. И все пак той подчерта, че няма как да се правят големи инфраструктурни обекти в София и всички да са доволни. В големия град общината трябва да прави микс от интереса на всички, а не на отделния индивид, категоричен е общинският съветник. 
Цялото интервю на Диана Янкулова с Борис Бонев в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени