Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как село Осоица стана част от глобалното образование

| обновено на 16.09.24 в 10:42
Снимка: БТА

В училище "Космос" всяка нова учебна година носи надежда за цялата местна общност. Откриването на това учебно заведение, преди години, връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Както споделя Виолета Христова, секретар на читалище "Никола Савов – 1922 г.", по време на изнесеното студио на радиопредаването "Нашият ден", училището става символ на общите усилия на всички за по-добро бъдеще.

Училището "Космос" не е просто учебно заведение, а част от международната образователна мрежа. След като сградата, проектирана и построена преди близо век от архитекти, учили в Италия, беше реставрирана, тя отново отвори врати като учебно заведение. Сега училище "Космос" се радва на международно признание, получавайки статут на Cambridge International School (Международно училище Кеймбридж), което дава на учениците възможност за обучение по световни стандарти.

Виолета Христова

Историята на училището в Осоица обаче е много по-дълбока и свързана с миналото на самото село. По време на Освободителната война населението на Осоица е предимно турско, но след заминаването на турците след войната, в селото се заселват българи от различни краища на страната. Сред тези нови заселници са и четирима герои, участвали в битките на Шипка – Иван Тодоров (Комитата), Васил Григоров (Македонеца), Яне Атанасов и Станое Лепков. Те, макар и участници в ключови исторически събития, се насочват към обикновени занаяти като шивачество и земеделие, вместо да заемат важни обществени постове. Сред заселниците е и д-р Стоян Христов – зет на Христо Ботев, който оставя траен отпечатък в историята на селото, като пише книга, посветена на живота и бита на местното население.

През 1880 г. новите заселници на Осоица успяват да създадат първото училище, макар и с много ограничения – децата сами носят столчетата си, за да имат на какво да седят. По-късно, през 1926 г., жителите вземат решение да изградят ново, монументално училище. Проектът е дело на български архитект, завършил образованието си в Италия, и сградата става символ на местната общност. Сградата, построена с любов и отдаденост, просъществува до наши дни и сега отново изпълнява своята роля като място за образование.

Частно училище "Космос" в Осоица отваря нова глава в летописа на селото и неговото бъдеще, като предоставя на учениците не само знания, но и възможности за глобално развитие.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БТА, БНР
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени