Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият учебен ден в Осоица: Учебният звънец звучи с народна песен

| обновено на 16.09.24 в 09:11
Снимка: Радио Шумен

На живо от живописното село Осоица, община Горна Малина, честитим първия учебен ден на всички учители, ученици и родители. Училището винаги е било сърцето на всяка общност, мястото, което изгражда и обединява културните и социални връзки между хората", споделя Татяна Захариева, творчески директор и съосновател на училище "Космос".

Тя ни разказва за тяхното училище, което по нейни думи доказва, че "когато храмът на знанието се съживи, цялата общност се съживява". "Нашата мисия е да възпитаваме децата в любов към знанието, свободата и околния свят чрез различни образователни подходи", допълва тя.

Захариева споделя, че училището е различно от обичайните. "Училищният звънец при нас звучи с мелодията на шопска народна песен, а храната се приготвя от наш шеф готвач, с продукти, доставени от близките стопанства". По този начин те поддържат връзката между училището и местната общност, като предлагат екологично чиста и здравословна храна за децата.

Татяна Захариева

"Следваме основната програма на МОН, но тя е допълнена с международната програма на Кеймбридж, която е много практична и обогатява учебния процес. По този начин нашите ученици израстват двуезични, имайки достъп до едно международно образование", обяснява Захариева.

"Започваме учебната година седмица по-рано. Нашите ученици влизат в редовни занимания още през тази седмица, за да свикнат с новия ритъм по естествен начин, а не насилствено. Това е една от основните ни цели – да подготвим децата за живота в хармония със себе си и природата", споделя още тя.

Татяна Захариева отбелязва, че принципите, които ръководят училището, са любовта, свободата, мъдростта и истината. "Учим децата да бъдат свързани с природата, да играят свободно и да бъдат щастливи. Стремим се да развиваме у тях чувството за лична отговорност за направения избор", подчертава тя.

Божидар Александров и Татяна Захариева

"Инстинктът за знание при децата е вроден и ако не го смазваме, те ще продължат да се развиват в правилната посока. За съжаление, обаче, виждаме как в съвременния свят се потиска инстинктът за оцеляване у децата", добавя Захариева.

Тя завършва с благодарност към местната общност, като споделя: "Озовахме се тук благодарение на подкрепата на местните хора. Тяхната вяра в нашата кауза направи възможно всичко това."

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БНР
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Маркова: От радиото до класната стая – пътят на преоткриването

Посрещаме първия учебен ден в училище "Космос", село Осоица.  Откриването на това учебно заведение връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Училището "Космос" не е просто ново учебно заведение, а част от международната образователна мрежа. След като сградата, проектирана и построена преди близо век от..

обновено на 16.09.24 в 12:18

Как село Осоица стана част от глобалното образование

В училище "Космос" всяка нова учебна година носи надежда за цялата местна общност. Откриването на това учебно заведение, преди години, връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Както споделя Виолета Христова , секретар на читалище "Никола Савов – 1922 г.", по време на изнесеното студио на..

обновено на 16.09.24 в 10:42
Раул Бумб, Елена Дукова, Божидар Александров, Жужана Ерен

Учители от цял свят обединяват знания в с. Осоица

Как различни култури се смесват в търсене на знанието и как каузата за качествено образование в село Осоица обединява учители от целия свят – разговор с българските учители Раул Бумб от Румъния, Ирения Васкес от Хавана, Куба и Жужана Ерен от Унгария. Превежда Елена Дукова , българка, завършила в САЩ, но завърнала се, за да преподава в..

публикувано на 16.09.24 в 10:18
Божидар Александров, Виолета Христова и Михаела Танева

Михаела Танева: Да посяваш семето на добродетелите в училище

Възпитанието на децата е като отглеждането на градина. То се нуждае от търпение, постоянство и любов. В първия учебен ден в импровизираното изнесено студио в една от класните стаи на училище "Космос" разговаряме с Михаела Танева – учител по земеделие, социално-емоционални занятия, кино и изкуство. В своята педагогическа работа Танева посява..

публикувано на 16.09.24 в 09:46

Кръстът между вярата, надеждата и любовта

На 14 септември Църквата отбеляза Въздвижението на честния и животворящ кръст Господен. Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. А на 17 септември се отбелязва денят на св. Вяра,..

публикувано на 15.09.24 в 09:30