Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището със 120-годишна история в Кардам опустя, днес там не се чу звънец

| Репортаж
Снимка: Мая Райнова

Училище със 120-годишна история днес посрещна първия учебен ден с празен двор и без биенето на първия звънец. Основното училище "Христо Ботев" в граничното село Кардам, община генерал Тошево, e закрито с решение на Общинския съвет на 25 април тази година. 
Сградата, в която обучение са получили хиляди деца, завинаги затвори врати, а пред тях днес се събраха бивши учители и възпитаници. Какво означава за тях закриването на училището в селото, виждат ли бъдеще за населеното си място и какви са въпросите им към управляващите.

Основното училище "Христо Ботев" в Кардам е създадено на 8 декември 1903 г. Тогава местна жена си дарява къщата, където децата започват да се учат на четмо и писмо. С идването на румънската власт училището е закрито. 

Впоследствие отново с усилията на местните хора дейността му е възстановена и децата от всички съседни села се обучават в него. Сградата става малка, а през 1972 г. е открита новата сграда, в която се обучават всяка година над 700 деца.

"Много хора избираха село Кардам за място за живеене заради училището и гарата. Днес вече нямаме училище, а влакът няма да идва до нашето село", споделя с болка кметът на Кардам Георги Събев.

Тревожни за бъдещето на село Кардам са и всички бивши учители и възпитаници на училището тук, които днес развълнувани и натъжени чуха за последно химна и издигнаха знамето пред сградата, събрала хиляди спомени.

Така завършва историята на училището в село Кардам - населено място, което от години се бори за правото си да има нормален път до границата с Румъния, хората да не живеят в страх от преминаващите денонощно тежкотоварни камиони, населено място, което по думите на неговите жители има богато минало и несигурно бъдеще.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени