Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият президент на Иран иска да озапти моралната полиция

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан обеща да гарантира, че моралната полиция на Ислямската република вече няма да тормози жените. Изявлението беше по повод навършването днес на 2 години от смъртта на Махса Амини в ареста заради неспазване на строгите правила за облекло на жените в Иран. Смъртта на Амини доведе до масови протести в Иран.

Моралната полиция не трябваше да се конфронтира с жени. Ще следя да не ги тормозят, заяви Пезешкиан на първата си пресконференция в Иран, откакто встъпи в длъжност през юли.

По време на предизборната кампания той обеща да се противопостави на полицейските патрули, които налагат задължителното носене на с хиджаб.

Пезешкиан отговори и на въпрос за външната си политика. Той беше категоричен, че откакто е на президентския пост Иран не е предоставял никакви оръжия на Москва, включително балистични ракети.

Пезешкиан допусна връщане към преки преговори със Съединените щати, но само ако Вашингтон демонстрира "на практика", че не е враждебно настроен към Ислямската република.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна