Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 21 септември - срок за заявления за промени в състава или наименованието на коалиция

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

До 21 септември Централната избирателна комисия може да прави промени в състава и наименованието на регистрирана коалиция. Формациите могат да подават заявление за заличаване на регистрацията си за участие в предстоящите избори до 24 септември. 

Над 5000 сънародници са подали електронно заявления за гласуване в чужбина. Срокът за това изтича в 24:00 ч. на 1 октомври.

До 17:00 часа на 21 септември политическите формации подават заявления до ЦИК за извършване на промени в състава или наименованието на коалиция, съобщи заместник-председателят и говорител на Комисията Росица Матева:

"Тоест, една партия, която е в състава на коалиция, може да напусне, както и могат да бъдат включени нови партии в състава на коалициите".

Финално 24 партии и 9 коалиции са регистрирани от ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Регистрацията на една коалиция - "Има смисъл", беше заличена, след като пристигна подписката от ГД "ГРАО" и стана ясно, че по-малко от нужните 2500 избиратели са подкрепили тази подписка.

От 19 септември всички граждани ще могат да проверят на сайта на ЦИК дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция. Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни.

Относно хартията за машинното гласуване Росица Матева припомни, че след промени в Изборния кодекс в края на 2022 година е възложено на печатницата на БНБ да доставя специализирана хартия, на която да поставя допълнителна защита за машинния вот.

След това ЦИК е получила от доставчика на машините "Сиела норма" и от производителя им "Смартматик" изискванията, на които трябва да отговаря хартията, с която работят тези машини:

"Тези изисквания са изпратени незабавно на печатницата на БНБ и ние имаме уверението от печатницата на БНБ, включително в петък на 13-ти проведохме среща, че доставената от тях хартия отговаря на тези изисквания". 

Матева обяви още, че след изтичането на крайния срок вчера е ясно, че са регистрирани общо три инициативни комитета.

Предстои решаването на казус, възникнал след като в Районната избирателна комисия от 25-и изборен район в София и в РИК-Варна се оказва, че са регистрирани два инициативни комитета, които издигат един и същи независим кандидат за депутат -  Николай  Наков.

Засега няма нарушения на Изборния кодекс. "Ако бъде направен опит да бъде регистриран този кандидат на две места, ние ще вземем отношение по въпроса и ще обявим за недействителна регистрацията, която е втора поред", посочи Росица Матева.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна