Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Снимка: ey.com

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а днес, поне две, а понякога, и три поколения работят рамо до рамо. Подробности разказа Невена Ковачева, съдружник в данъчния отдел на EY Bulgaria.

"Ние традиционно в глобален мащаб подкрепяме фамилните компании в стремежа им да се развиват дългосрочно, с премерен риск и с желание да управляват разумно активите си. Всъщност, 80% от 500-те семейни бизнеси в света са наши клиенти и партньори, а в България макар и за краткия период, в който съществува частен и съответно фамилен бизнес семейните компании формират значителен процент от всички предприятия в страната, по последни статистики около една четвърт. Имаме много силни примери на изключително успешни семейни бизнеси и книгата ни цели да покаже добрите примери в България и да повиши осведомеността по отношение на възприятието за семеен бизнес", каза тя.

Според думите й дефиницията за семеен бизнес е, че семейството трябва да е мажоритарен собственик на компанията, както и на правата на глас за вземане на решение и поне един представител на семейството да е ангажиран с управлението. Като публични дружества, които са семейни могат също да попаднат в тази дефиниция, ако поне 25% от акциите с право на глас са в ръцете на семейството. В България все още липсва национална статистика, която да е насочена изцяло към семейните бизнеси, но EY Bulgaria прави глобално проучване, както и локално с клиентите си.

"За съжаление тенденциите са такива и ситуацията е такава, че голяма част от семейните фирми не са подготвени за неочаквани събития и изискват приемственост", каза Ковачева.

Тя посочи, че приемствеността страда, тъй като младите от една страна откриват други възможности за бизнес, а от друга следват различни кариерни развития. Освен това семейният бизнес има умението да се адаптира към промените на пазара, както и дързостта да променя пазара. Няколко са нещата, които обединяват успешните семейни бизнеси - културата, ценностите, осъзнатата принадлежност към семейния бизнес, фокусът върху дългосрочно развитие, както и доброто фамилно управление, категорична е Ковачева.

"Аз бих назовала двете най-основни предизвикателства и перипетии, които са типични за семейните бизнеси. Първото е работата с най-близките хора, да се раздели личното от професионалното, да се работи в екип. Второто е амбицията да предадеш бизнеса на следващите поколения, приемствеността. И в тази връзка наистина има различни фактори, които могат да доведат до неуспешно предаване на бизнеса", каза тя.

Сред тях са липсата на доверие и добра комуникация в семейството, недостатъчно подготвени наследници, липса на цел за използване на семейното богатство, както и недостатъчно компетентни счетоводители и адвокати. Ранното включване на второто поколение е важен фактор за успеха, тъй като те търсят примери от чужбина и летвата на това поколение е поставена доста високо.

"Ключовата дума е "планиране". И колкото по-професионално е управляван един бизнес, толкова по-устойчив е той във времето", заяви Ковачева.

Официалното представяне на книгата ще се състои на 18 септември 2024 г. След това книгата ще бъде достъпна за свободно сваляне на страницата на EY Bulgaria.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна