Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 19 души са загинали при наводненията в Централна Европа, предизвикани от бурята "Борис"

Наводненото курортно селище Венек и придошлата река Дунав близо до Гьор, Унгария, 17 септември 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Най-малко 19 души са загинали вследствие на наводненията в Централна Европа, предизвикани от бурята "Борис". Нивото на водата в южните райони на Полша, където бяха евакуирани над 40 хиляди души, започва да спада, но дъждоносния циклон се насочва към Италия - там се очакват обилни валежи в следващите дни. 
   
5500 военнослужещи и 19 хеликоптера са мобилизирани за борба със стихията в южна Полша. По последни данни шест са жертвите на водната стихия в страната като в близките часове се очаква влошаване на обстановката в района на град Вроцлав.

Полският премиер Доналд Туск обяви бедствено положение за един месец и съобщи, че ще бъде отпусната финансова помощ за пострадалите от наводненията. 

Заместник-министърът на околната среда Урсула Сара Зиелинска каза: "Смятам, че климатичните промени са причината за тези явления. Несъмнено. Виждате какви са размерите на бедствието и колко държави в Европа засяга то."
В Австрия беше открита пета жертва на стихията, а 26 села все още са откъснати от външния свят. В столицата Виена четири линии на метрото остават частично затворени, както и всички градски паркове, заради паднали дървета.
В Чехия малко над 60 000 домакинства все още са без електричество, главно в североизточната част на страната. Най-големият язовир - Ромберк в Южна Чехия, е прелял.

Властите в Словакия, Унгария и Хърватия съобщиха, че имат готовност да затворят пътища в близост до коритото на Дунав, тъй като се очаква водите на реката да достигнат рекордни нива. 

Италианската метеорологична служба отправи предупреждение за обилни валежи и гръмотевични бури в следващите дни, обявен е жълт код за опасни явления в 50 района на страната. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна