Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева ще говори пред ресорната комисия по промишленост, изследвания и енергетика

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

"Стартиращи предприятия, изследвания и иновации“ - това е новият ресор, който българският еврокомисар Екатерина Захариева получава в следващата Европейска комисия. Съставът й бе оповестен днес от председателката ѝ Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент.

За да може да бъде гласувана цялата Комисия, всеки еврокомисар трябва да бъде изслушан в ресорната парламентарна комисия, като Захариева трябва да говори пред комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Новата Комисия ще има 6-ма изпълнителни заместник-председатели, като за разлика от тази Комисия, Фон дер Лайен няма да има повече заместници. 

Първи изпълнителен заместник-председател ще бъде испанката Тереса Рибера, която ще отговаря за чистия, справедлив и конкурентоспособен преход. 

Италианският еврокомисар Рафаеле Фито също получава пост на изпълнителен заместник-председател и ще отговаря за кохезията и реформите. 

Френският еврокомисар Стефан Сежурне, който бе обявен едва вчера и след оставката на настоящия Тиери Бретон, също ще има такава позиция и ще отговаря за просперитета и индустриалната стратегия. 

Има и нови ресори, сред които на литовеца Андрюс Кубилюс - отбрана и Космос, хърватката Дубравка Шуица - Средиземноморие, датчанина Дан Йоргенсен - енергетика и жилищно настаняване.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна