Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключовите лица в състава на новата Европейска комисия

Снимка: ec.europa.eu

Кои са ключовите лица в състава на новата Европейска комисия. Кои личности стоят зад ключовите ресори в Комисията Фон дер Лайен, които ако бъдат одобрени от Европарламента, ще бъдат част от екипа на германската лидерка през следващите пет години. 

Сред известните по-рано лица в новата Комисия е бъдещият топ дипломат на Брюксел - бившата премиерка на Естония Кая Калас, номинирана за върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Яростен поддръжник на Киев, наричаната "желязна лейди от Талин" и разглеждаща войната срещу Украйна като екзистенциална заплаха за родината си, Калас е в списъка за издирвани лица на руското вътрешно министерство. Ако номинацията ѝ бъде подкрепена, се очаква да продължи безапелационния курс в подкрепа за Киев. Войната в Газа ще бъде сред основните предизвикателство в работата ѝ, за да покаже качества и в други полета на външната политика.

Френската номинация е настоящият външен министър Стефан Сежурне. Той бе посочен в последния момент от Елисейския дворец след оттеглянето на Тиери Бретон, настоящ комисар за вътрешния пазар.

39-годишният Сежурне, верен съюзник на президента Макрон, ще бъде в ролята на изпълнителен вицепрезидент и комисар, отговарящ за индустриалната стратегия на Съюза. Той е с богат опит в преговорите по коридорите на властта в Брюксел, оглавяваше центристката група "Обнови Европа" в Европарламента, в която е и партията на Макрон, а надеждите на Франция са Сежурне да противостои и балансира германското господство в Брюксел.

Рафаеле Фито е представителят на третата най-силна икономика в Евросъюза - Италия. 55-годишният политик, част от  управляващата в Рим партия "Италиански братя", определян като човекът на Мелони, за чийто комисарски пост настояваше енергично именно италианската премиерка. Фито, който е със завиден европейски опит, получава вицепрезидентско място и ресор "кохезия и реформи".

Зелената кралица в екипа на Урсула фон дер Лайен се казва Тереза Рибера. Министърът на екологичния преход на Испания Рибера е дългогодишен природозащитник, известен с уменията си за водене на преговори и експертните си познания в областта на климата. 55-годишната испанка, горещ привърженик на "Зелената сделка", е близка до премиера социалист Педро Санчес и е номинирана за един от основните ресори като икономическата трансформация и околната среда с ресор "Чистота, справедлив и конкурентен преход".

Пьотр Серафин е името на номинирания за еврокомисар от Полша. Той е добре позната фигура в Брюксел и е близък довереник на полския премиер Доналд Туск. В момента Серафин е посланик на Варшава в ЕС, а надеждите са да поеме водеща роля в ресор "Бюджет, борба с измамите и публичната администрация" в Комисията Фонд дер Лайен 2. Задачата му ще бъде да затвърди нарастващата тежест на Полша в ЕС и да я постави в най-добра позиция при ожесточените преговори за следващия бюджет на блока.

Стигаме и до човека на Орбан в новата Комисия - Оливер Вархей, досега комисар по разширяването на ЕС. Унгарецът си спечели немалко критици. Като приближен на унгарския премиер, той неведнъж е обвиняван, че е спирачка в колелата по въпроси, като стремежа на Украйна за членство в Съюза и подкрепата за палестинците.

Очаква се този път 52-годишният комисар да заеме по-малко влиятелна роля с ресор "здравеопазване и хуманното отношение към животните". Очаква трудно изслужване в Европейския парламент - особено след като по време на дебат в Страсбург се чу на микрофоните как нарича на унгарски евродепутатите "идиоти".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна