Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната Атанас Запрянов разговаря с румънския си колега

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в Срещата на министрите на отбраната от държавите от Б9, съпредседателствана от Румъния и Полша, която ще се проведе днес в Букурещ. Министър Запрянов разговаря снощи с румънския си колега Ангел Тилвър, предаде Радио "Румъния".

Обсъдени са теми, свързани с укрепването на възпиращата и отбранителната позиция на източния фланг на НАТО и по-специално в района на Черно море. Двамата са разгледали и проектите, започнати от Румъния и България, в съюзнически контекст, в областта на военната мобилност и транспорта на горива в интегрирана система, както и инициативата на Румъния, България и Турция за противоминната група в Черно море.

Пред журналисти румънският министър на отбраната Ангел Тилвър е отбелязал значението на създаването на Регионалното командване на компонента за специални операции с цел укрепване на сътрудничеството в рамките на съюзниците и в полза на сигурността на Черноморския регион.

Държавите от Б9 се обединиха на 4 ноември 2015 г. в Букурещ по инициатива на президента на Румъния Клаус Йоханис и президента на Полша Анджей Дуда. Нейни членове са България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Създаването ѝ е главно в резултат на възприемана агресивна нагласа от Русия след анексирането на Крим и нейната последваща намеса в Източна Украйна през 2014 г.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна