Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В засегнатите от наводнения региони в Централна Източна Европа ситуацията остава напрегната

Река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В засегнатите от катастрофални наводнения региони в Централна и Източна Европа ситуацията остава напрегната. Покачва се нивото на реките в Полша и Германия.

Най-малко 22 души са загинали при наводненията в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. Покачва се нивото на река Елба край саксонската столица Дрезден, където обявиха трета от общо четири степени на тревога. През следващите дни се очаква приливната вълна да достигне провинция Бранденбург, на север от Саксония. Спасителните екипи по протежението на река Одер са приведени в готовност.

Най-тежко засегнати са райони в Югозападна Полша, близо до границата с Чехия. Метеоролозите обаче прогнозират спиране на валежите и повишаване на температурите.

Проливните дъждове в Бавария отслабват, съобщи метеорологичната служба, но нивата на реките остават високи. В съседна Австрия вчера бе съобщено за пета жертва на лошото време. Дунав е затворен за корабоплаване, тъй като високото ниво на водата спада бавно след края на продължителните валежи. Според австрийското министерство на околната среда покачването на температурата означава, че снегът, който падна в планините, ще започне да се топи, което ще доведе до ново вдигане на речното ниво. Властите все още не могат да направят оценка докога забраната за корабоплаване ще остане в сила.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна