Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политико": Петимата кандидати за ЕК с най-голям шанс да бъдат отхвърлени

Оливер Вархеи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екатерина Захариева е един от петимата номинирани еврокомисари с най-голяма вероятност да бъдат отхвърлени, пише "Политико". Изданието посочва, че тя е на "мушка" и преписва публикацията си от 10 септември. В нея се припомня статия на "Юрактив" от 2018 г., според която Захариева е замесена в скандал с издаването на български паспорти срещу подкупи. Тогава тя е била правосъден министър.

Начело в списъка е унгарският кандидат Оливер Вархеи. Досега той бе еврокомисар по разширяването и добросъседството. В бъдещата Комисия той ще отговаря за здравеопазването и благосъстоянието на животните. Той бе критикуван, че в предишната Комисия е ухажвал кандидати за членство в ЕС с проблеми с върховенството на закона, а пред 2023 г. нарече евродепутатите "идиоти".

Словенката Марта Кос е наречена "посланик в немилост". Под въпрос ще бъде поставена нейната компетентност. През 2020 г. тя подаде оставка от поста посланик в Германия и Швейцария заради обвинения в злоупотреби и бе разследвана от външното министерство.

Белгийката Хаджа Лабиб вероятно ще бъде разпитвана за миналото си. Особен интерес може да предизвика пътуването ѝ до Крим като журналист. То било финансирано от Русия. Интерес буди и издаването на визи за ирански официални представители, което едва не коства на Лабиб поста външен министър.

Петият е малтийският кандидат за ЕК Глен Микалеф, чиято номинация учуди дори негови съпартийци заради липсата на опит за подобен пост, пише "Политико".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна