Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

4
Снимка: РИМ-Видин

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик. Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон. 

"Започнахме миналата 2023 година разкопки в пещерата Магура с цел да разкопаем един пласт от Раннобронзовата епоха и от Ранножелязната епоха, както и да го експонираме впоследствие за посетителите в пещерата. Открихме интересни находки - един човешки зъб на юноша, много фрагменти от керамика, характерни за този период..."

През тази година Община Белоградчик и частен дарител подпомогнали финансово проучването, което позволило в него да се включат повече интердисциплинарни изследвания. Поканени са и учени от различни области, които помагат в интерпретирането на находките, обясни ръководителят на отдел "Археология" във видинския музей Ваня Ставрева.

"На място идваха геолози от факултета по геология на Софийския университет и от Геологическия институт на БАН. Предстои извършване на археомагнитно датиране, което ще се извърши от учени от института по геофизика на БАН. Освен това изпращаме проби от животински кости и въглени за радиовъглеродно датиране в лабораторията на университета в Глазгоу, Великобритания. Продължаваме с археозооложките и археоботаническите изследвания. Ще бъдат направени и седиментоложки изследвания."

Данните от радиовъглеродното датиране ще са от особена важност, каза археологът и поясни, че в момента освен датирането на гуаното на една от рисунките, другите дати, които са известни са от човешки останки, които буквално са събрани по време на строителството на преградната стена за изграждането на винарска изба.

Ако се получи сигурно датиране, ще може да бъдат направени по-категорични изводи по отношение на самите рисунки, а и за науката като цяло датите от Магурата ще са важни, защото такива реално липсват към момента, поясни Ваня Ставрева.

По публикацията работи: Полина Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени