Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов: При влизането ни в Шенген повече работници от трети страни ще бягат от България

| Интервю
Георги Първанов
Снимка: Таня Милушева, БНР

При влизането в Шенген може да се увеличи броят на работници от трети страни у нас, които да напускат България към други страни в ЕС.

Това прогнозира Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, в интервю пред БНР.

Бизнесът у нас настоява за внос на работници, а се оказва, че 40% от тях напускат страната, за да работят за повече пари в страни от Съюза, твърдят от бизнеса.

Първанов коментира, че действително има такива случаи, но с нашето влизане в Шенген те могат да зачестят.

"Нашите наблюдения не са толкова много. Към момента дадените разрешителни за всички видове заетост за хора от трети страни са надвишили броя от миналата година – 24 000. А досега, за 2024 г., сме на 27 00 и ще свършим годината с 35 до 40 000 разрешителни, което е огромен ръст за последните години. Ако 40% напускат страната, това е голям проблем. Има единични случаи, странно е, че напускат към страни като Малта, които не са с най-високия стандарт. С приемането ни в сухопътния Шенген броят може да се увеличи", обясни представителят на Конфедерацията по заетостта в предаването "12+3".

Той посочи, че в Бюрата по труда има почти постоянна бройка от 150 до 165 000 и голяма част от тях са трайно безработни и с ниска квалификация.

"Това, което предлагат Бюрата не отговаря на нуждите на бизнеса. В момента се вкарват работници от трети страни като складови работници, общи работници, почистващ персонал. Лека-полека и в хотели и ресторанти, помощник-готвачи и влизат и техници. Вероятно ще внасяме инженерни кадри, защото има недостиг", посочи Георги Първанов. 

Той препоръча да се погледне "голямата картина":

"Трябва да видим ръста на заплатата, в момента 2300 лева средна заплата, расте, за София е над 3000 лв., защото до до година-две и аутсорсингът няма да е рентабилен в България, и трябва да привличаме работодатели, които търсят висококвалифицирани кадри."

Първанов обясни, че при предишния режим Шенген е ограничавал работниците от трети страни и дори е било трудно да се преместят на друг обект при същия работодател. Сега могат лесно да напуснат България със самолет, а когато изцяло влезем в Шенген, могат и по сухопътен път. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени