Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенните "Дни на музиката в Балабановата къща" започват в Пловдив

Организаторите отбелязват 15 години от началото

| Интервю
3
Снимка: oldplovdiv.com

На 18 септември в Епископската базилика на Филипопол от 18:30 ч. ще бъде първият концерт от есенното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Откриването е поверено на духовия квинтет "Пилекадоне", а солисти са оперната певица Светлина Стоянова и джаз пианистът Константин Костов - и двамата с успешна международна кариера. Мотото на събитието е "Music For а While, или колко джаз има в барока".

Вече 15 години през пролетта и есента в Пловдив пристигат световнопризнати музиканти, поканени да гостуват в утвърдения вече форум. Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” е носител на наградата „Музикален проект на годината” в националната анкета „Музикант на годината“ на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", на наградата „Пловдив“ за музика и на Златен медал за принос в честванията на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов.

Артистичният директор Мила Павлова се стреми да привлича елитни изпълнители, а често в този фестивал се раждат и нови партньорства, които печелят внимание. Така тази есен публиката ще посрещне за първи път като трио оперната прима Красимира Стоянова, цигуларя Светлин Русев и пианистката Йоръм Сон. Друго трио, което ще се изяви в Пловдив е на цигуларката Албена Данаилова - концертмайстор на Виенската филхармония, Александър Сомов - водач на виолончелите в Страсбургската филхармония и пианистката Надежда Влаева - носителка на приза "Музикант на годината 2021" в анкетата на БНР.

Форумът винаги предоставя възможност за изява и на млади дарования от Пловдив и страната. В това издание своя дебют ще направи новото дуо "Контрабандо": Стоян Караиванов - бандонеон и Ася Караиванова - контрабас.

Интересни подробности за програмата на есенните "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив разказа артистичният директор Мила Павлова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени