Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: България като държава не заяви интерес към ресор в ЕК

"Нашият кандидат е нов, непознат за Брюксел и повече предпазливост по отношение на ресора не е излишна"

| Интервю
Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Големите държави получиха в ЕК сериозни ресори по 2 и по 3, понякога заедно,  получиха цели икономически сектори като отговорност, цялата индустрия на Европа е при френския комисар. Нашият ресор не е особено впечатляващ и не се говори много за него в Брюксел, защото остана между половината от предишните ни еврокомисари – младежта и образованието са при друг.

Това коментира в интервю пред БНР Зинаида Златанова, бивш ръководител на бюрото на ЕК в България и бивш вицепремиер по европейските въпроси в кабинета "Орешарски ".

"За мен това е разумно решение, защото нашият кандидат е нов, непознат за Брюксел и повече предпазливост по отношение на ресора не е излишна. Второто е, че ние не заявихме като държава, не поставихме искания или интерес за ресор. Съгласна съм, че стартъпите са важни, но дали за нас това е фокусът. Тези два фактора неопитността на кандидата ни и държавата не показа амбиции, мисля, че е адекватно, това което получихме", изрази мнението си Златанова.

И припомни, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен "акцентира, че наред със задачите на еврокомисарите, е чула европейските граждани, чула е притесненията на бизнеса, разбрала е резултатите от изборите и се опитва да отговори на очакванията на Европа".

Според Златанова важно е като партньор, България държавата да стои стабилно в европейските структури.

Относно съмненията ще "мине" ли изслушването Екатерина Захариева тя коментира:

"Причини да не мине един еврокомисар може да са, ако има тежки съмнения за техния интегритет или в компетенциите им. Има и негласна традиция – започне ли се със "събаряне" на политически семейства, има тенденция да се продължи с кандидат на друго политическо семейство. През 2019 г. имаше върнати от социалисти, и от демократи, и от либерали. В този мандат има сериозни коментари, че кандидатът на Орбан ще бъде отхвърлен. И започне ли се с един, има опасност да бъдат отхвърлени и други кандидати.

"Политико": Петимата кандидати за ЕК с най-голям шанс да бъдат отхвърлениДобромир Иванов: Ресор "Иновации" дава възможност да се повдигнат много въпроси извън него

Това, което трябва да направи всеки кандидат е да се подготви за изслушването и ако има съмнения да бъдат адресирани изчерпателно.

"В Брюксел наистина под лупа се гледат хората, които заемат важни постове. Защото от тук нататък, това за българския казан, за дяволите, че сами се дърпаме, не, сериозно се гледа на качествата и на интегритета на хората, които заемат важни постове", предупреди Зинаида Златанова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени