Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата: "Адът се отприщи в Ливан"

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Седмицата беше белязана от покачващите се градуси на напрежението между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула". "Адът се отприщи в Ливан," заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който откри и 79-тата сесия на Общото събрание на организацията, където основна тема на изказванията бяха конфликтите в Близкия изток и Украйна.

Израел отхвърли глобалните призиви за прекратяване на огъня с движението "Хизбула", което засили страховете от всеобща регионална война.

В четвъртък Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни настояха за незабавно прекратяване на сраженията в Ливан за три седмици, за да бъде дадена възможност за постигане на дипломатическо решение на конфликта, както да бъдат положени усилия за спиране на боевете в Ивицата Газа. В съвместно изявление се изразява "нетърпимост" към продължаващите военни действия и се оценява като "неприемлив" рискът от разрастване на враждебността в Близкия изток.

Близо 700 души са убити в Ливан от рязката ескалация на ударите в понеделник. Над 30 хиляди са избягали в Сирия, а повече от 200 хиляди са разселени във вътрешността на Ливан от началото на израелската офанзива в ивицата Газа.

  В Ню Йорк тази седмица се проведе 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Темата тази година е "Да не изоставяме никого: Да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения. Присъстват държавните и правителствените ръководители на 192 държави - членки.

В последната си реч пред Общото събрание като президент на Съединените щати Джо Байдън обяви, че руската агресия срещу Украйна се е провалила.

Българският президент Румен Радев призова пред Общото събрание на ООН за решения за справедлив и траен мир в Украйна, две години и половина след началото на руската агресия. 

Всяка ракета или удар с дрон по енергийната ни мрежа може да доведе до ядрена катастрофа, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на изказването си от трибуната на ООН. Той подчерта, че към днешна дата "Русия е унищожила всички топлоелектрически централи и голяма част от водноелектрическите. По думите му така Путин се подготвя за зимата, с надеждата да измъчи милиони украинци".

В Русия президентът Владимир Путин предложи изменения в политиката си за ядреното сдържане. Те дават правото такова оръжие да се използва и в отговор на нападение от държава, която не разполага с ядрен арсенал.Кремъл заяви, че проментите в ядрената доктрина на страната трябва да се смятат за сигнал към Запада, че ще има последствия, ако западните сили взимат участие в нападения срещу Русия. Говорителят Дмитрий Песков добави, че предстои да бъде взето решение дали променените документи да бъдат публикувани.

 ЕС също отхвърли като "неразумно и безотговорно" решението на руския президент Владимир Путин. "Не за първи път Путин играе хазартно с ядрения си арсенал," заяви говорителят Петер Стано.

Постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, което означава разделяне на Албания и Северна Македония. Началото на преговорите с Албания ще бъде дадено на 15 октомври в рамките на междуправителствена конференция.

Едно от неизпълнените изисквания от страна на Северна Македония е вписването на българите като държавнотворна народност в преамбюла на конституцията си. Македонският премиер Християн Мицкоски окачестви решението на ЕС като "поредно лошо послание" към гражданите на Република Северна Македония.

На 89 години вчера към небесната сцена отлетя една истинска легенда - британската актриса Маги Смит, известна с ролите си на професор Минерва Макгонагъл в сагата за Хари Потър и лейди Вайълет Кроули в "Имението Даунтън".

 Родената в графство Есекс Маги Смит е една от най-универсалните, завършени и педантични актриси на своето поколение, отбелязват кинокритиците.

Чуйте обзора на световните новини от седмицата в звуковия файл

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна