Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ая Роуз: Словенската песен с укулеле в сърцето на България

3
Снимка: Личен архив

В поредния епизод на "Мигранти с таланти" представяме една млада, красива и талантлива словенка с артистичното име Ая Роуз. Тя е живото доказателство за това как музиката може да създава мостове между култури и хора. Родена в малкия град Целие в Словения, Ая от малка е под влиянието на музиката, която я води към пътя на самостоятелното творчество. В ученическите си години тя започва да се изявява като музикант, свирейки както соло, така и като част от различни музикални формации. В този период Ая започва да експериментира с различни жанрове, оформяйки своята уникална музикална идентичност.

Самата Ая Роуз се определя като мултидисциплинарен артист. Освен че пише и изпълнява музика, тя е и страстен пътешественик, любител на природата и бъдещ учител по йога. С този богат спектър от интереси, Ая съчетава в себе си творческа енергия, която лесно намира своя израз не само на сцената, но и в ежедневието ѝ.


Едно от нещата, които я отличават, е умението ѝ да изпълнява както кавъри, така и свои авторски песни, акомпанирайки си на укулеле. Този малък струнен инструмент сякаш е станал символ на нейната музика – лек, но дълбок, топъл и едновременно събуждащ емоции.

Вече няколко години Ая живее в България, където успява да се интегрира лесно, благодарение на изкуството си. Тя активно участва в различни музикални проекти и редовно свири по клубовете в София, както соло, така и с други музиканти. През годините Ая Роуз не само изявява своето творчество, но и подкрепя социални каузи. Сред тези проекти е съвместната ѝ работа с Мулти култи колектив, където прави безплатни концерти в подкрепа на бежанците.

Тази есен Ая заминава за Португалия, където ще продължи да твори и записва нова музика. Сигурни сме, че тази нова страница в нейната кариера ще донесе още много вдъхновение както за нея, така и за нейната публика.


В предаването Ая Роуз ни разказа повече за своето пътуване от Словения до България, за любовта си към музиката и природата, както и за многото проекти, които я вдъхновяват. Накрая, като специален подарък за зрителите, тя изпълни на укулеле свои авторски песни, сред които и демо версия на словенска композиция.

Ая Роуз е пример за това как талантът и изкуството нямат граници и могат да обединяват хора, независимо откъде идват.

Слушайте!

Снимки: Личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени