Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна детска Фолклориада на CIOFF замислят през 2026 година

Снимка: CIOFF - България

Световната фолклорна организация CIOFF® (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – официален партньор на ЮНЕСКО със статут Асоцииран), е създадена през 1970 г. и е най-голямата фолклорна организация в света. Представена е в 112 страни с Национални секции, организира над 1000 фестивала, обединява повече от 15 000 фолклорни формации, състави и ансамбли.

В рамките на срещата, проведена през май 2023 г. на Сектор Южна Европа на CIOFF®, г-н Алейандро Камачо, президент на CIOFF®, предложи Първата световна детска Фолклориада да бъде организирана в България през 2026 година, с участието на 30 фолклорни детски ансамбли от всички континенти и български детски ансамбли от градовете домакини.

След проведени разговори с представители на Комисии в НС и Министерство на културата през есента на 2023г., по време на  52-рия Световен конгрес на CIOFF® в началото на ноември’23 предложихме проект за организиране на Фолклориада през 2026 г. в България, който бе аплодиран от всички делегати. Към настоящия момент кандидатурата на България е единствена и  положително приета от Световната организация. 

Във връзка с това България спечели и домакинството на 53-тия Световен конгрес на CIOFF, който ще се проведе в периода 25.10 – 03.11.2024 г. – съобщи в "Артефир" Емил Павлов – председател на Националната секция CIOFF - България.

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с него.

Снимка – CIOFF - България
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна