Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписано е споразумението за бонус системата в столичния градски транспорт

Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че е подписал споразумението със синдикатите, с което ще бъде въведена бонус системата при заплащането на работещите в столичния градски транспорт. 

Новата система ще влезе в сила от 1 ноември, когато Терзиев очаква и държавата да изплати на Общината компенсации заради въведените намаления при пътуване с градския транспорт. 

Кметът увери, че продължава и работата по други въпроси, които засягат работещите в транспорта:

"Това, което продължава, са нашите ангажименти за подобряване условията на труд и за търсене на начини, по които да привлечем нови водачи в системата и да направим нужните инвестиции в подвижния състав, да успокоим хората, че няма да има стачки, няма да има проблеми с градския транспорт", каза столичният кмет Васил Терзиев. 

Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" ще преговаря с ръководството на Столичната община за увеличение на заплатите в градския транспорт най-малко с 15 процента през следващата година. Това обяви председателят на Федерацията Иван Кирилов:

"Оставаме в протестна и стачна готовност, защото следващите предизвикателства са увеличение на основните заплати през 2025 г. вече на четирите транспортни дружества на над 7000 транспортни работници в София. Минимум с предвидения ръст на минималната работна заплата - 15 процента".

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна