Eмисия новини
от 09.00 часа

Botim i ri i librit “Historia e Tokës” nga profesori Hristo Pimpirev

Ditët e para të Vitit të Ri 2020 në tregun bullgar të librave doli botimi i tretë i shtuar dhe i përpunuar i librit “Historia e Tokës” nga profesori Hristo Pimpirev. Në të ky shkencëtar dhe studiues polar bullgar prezanton etapat e veçanta në..

05.01.20 12:05 |

Instituti Arktik Bullgar tregon ekspozitë fotografike nga Kontinenti i Bardhë

Nga 9   deri më 13 dhjetor në Rektoratin e Universitetit të Sofjes mund të shihet ekspozita fotografike “Historia e bazës polare bullgare “Shën Kliment i Ohrit”. Ajo tregon zhvillimin e bazës bullgare në ishullin Livingston të Antarktidës nga..

11.12.19 12:12 |
Baza bullgare

Për në Antarktidë u nis ekspedita e 28-të bullgare

Grupi i parë i ekspeditës së 28-të bullgare në krye me profesorin Hristo Pimpirev u nis për në Antarktidë. Grupi i parë përbëhet nga 11 veta – logjistikë, të cilët do të shkrijnë bazën. Do të ndërtohet dhe një laborator i ri. Presidenti Rumen Radev i..

13.11.19 19:01 |

Presidenti Radev: Bullgaria ka një vend prijës në studimin e Antarktikut

Sivjet shënojmë përvjetorin e 30-të të studimeve bullgare në kontinentin e akullit. Këtë e tha Presidenti Rumen Radev në ceremoninë e dorëzimit të flamurit bullgar pjesëmarrësve në ekspeditën e 28-të bullgar në Antarktik. “Tashmë askush..

11.11.19 12:59 |

Arkitektja Penka Stançeva projekton një laborator për shkencëtarët tanë në Antarktidë

Shkencëtarët tanë në Antarktidë do të disponojnë një laborator modern në Antarktidë. Një grup arkitektësh, në krye me Penka Stançevën, fituan konkursin ndërkombëtar për bazën e re në kontinentin e akullt. Laboratori do të shtrihet në një..

31.08.19 09:00 |
Prof. Hristo Pimpirev gjatë një nga ekspeditat e rregullta shkencore  në Ishuillin Livingston

Bullgaria fillon ndërtimin e një laboratori të ri për hulumtime shkencore në Antarktidë

Sivjet Bullgaria fillon ndërtimin e një laboratori të ri modern në bazën tonë shkencore në Antarktidë. Këtë e njoftoi profesori Hristo Pimpirev   - drejtori i Qendrës Kombëtare për Studime Polare në takimin që po zhvillohet në Plovdiv të Këshillit..

29.07.19 17:46 |

Antarktida është kontinenti i ngrirë, në të cilin hiqen të gjitha maskat

Pse arinjtë polarë nuk hanë pinguinë? Ai i cili do t’i përgjigjet kësaj pyetjeje ka shans të zgjidhet për të marrë pjesë në ekspeditën e ardhshme deri te Antarktidë. Mirëpo, përgjigjja është se arinjtë polarë jetojnë në Arktikë, ndërsa pinguinët në..

12.06.17 16:02 |

Bullgaria dhe Mongolia me projekt të përbashkët për monument të alfabetit cirilik në Antarktidë

Alfabeti cirilik do të ketë monumentin e vet në Antarktidë. Ideja iu përket bullgarëve dhe mongolëve. Për disa pjesëmarrja e mongolëve mund të tingëllojë pak e çuditshme, por është fakt se ata janë një nga pak popujt jo sllavë të cilët shkruajnë me..

01.01.17 12:15 |
Baza bullgare “Sh. Kliment i Ohrit”

15 vjet Bullgaria administron Antarktidën

Para 15 vitesh, më 1998 Bullgaria u bë anëtare konsultative e Traktatit të Antarktidës që do të thotë se administron kontinentin e akullt. Në fakt Bullgaria u vendos në Antarktidë para se të anëtarësohet në NATO dhe BE. Çdo vit në një nga shtetet të cilat e..

17.07.13 11:11 |
Dr. Asparuh Kamburov thotë se përjetimi në Antarktidë është ëndrra e tij e plotësuar.

Asparuh Kamburov – një shkencëtar bullgar në Antarktidë

Dr. Asparuh Kamburov është mes fatbardhëve të cilët e kanë pasur shansin të shkojnë në pikën më jugore të Tokës. Ai është njëri nga shkencëtarët bullgarë të cilët kanë marrë pjesë në ekspeditën në Antarktidë. Në krye në kësaj ekspedite është prof. Hristo..

20.03.13 11:45 |
Всички новини: днес | вчера