Eмисия новини
от 20.00 часа

Një festival origjinal mbledh njerëz nga i gjithë vendi në malin Stranxha

Edicioni i 17-të i Festivalit të Bedit /Rhododendron ponticum/ po zhvillohet këtë fundjavë në krahinën Tullpan afër fshatit Zabernovo të Mallko Tërnovos. Festa mbahet çdo vit në një vend të ndryshëm në Stranxha, por është gjithmonë në maj, kur..

15.05.21 08:25 |

Dolmenët – “shtëpitë e dragonjve” në malin Sakar

Dolmenët janë struktura të lashta megalitike të ndërtuara nga disa pllaka guri vertikale dhe horizontale. Ato kanë të bëjnë me besimet fetare të njerëzve të parë. Sipas studiuesve, në Bullgari përqendrimi më i lartë i strukturave të tilla është në malet..

03.04.21 14:05 |

Begliktash – shenjtërorja kryesore e fisit trak skirmiani

Aty ku mali Stranxha dhe deti takohen gjendet një nga shenjtëroret më të mëdha trake Begliktash. Ajo ndodhet vetëm 4 kilometra në jug të qytetit Primorsko dhe nja 40 kilometra larg qytetit Burgas. Begliktash shtrihet në pjesën më të lartë të Kepit..

16.01.21 08:15 |

Zllatka Stavreva – “dallëndyshja e bardhë e Stranxhës “, feston përvjetorë të rëndësishëm

“Është shumë pak të thuhet se e dua dhe e pëlqej këngën e Stranxhës! Ajo është shumë thellë në zemrën time, e mbaj me dashuri dhe përkulje në shenjë nderimi, do t’i mbetem besnike deri në çastin tim të fundit”- ndan besimin e vet këngëtarja..

08.12.20 14:07 |

Shkrimtarja turke Ajshe Shen: ”Bullgaria për mua është atdhe”

Romani i parë i autores e cila ka lindur në Bullgari, përndjek jetën e një vajze turke në vendin tonë dhe bëhet shkak që shkrimtarja të zbulojë pasurinë e kulturës bullgare. Shkrimtarja e re Ajshe Shen /Ayşe Şen/ tani vonë debutoi në Turqi..

28.10.20 07:05 |

Nëpër gjurmët e mjaltit të manit - “floriri i zi i Stranxhës”

Në prag të vjeshtës në plan të parë del kujdesi për forcimin e organizmit dhe të sistemit imun. Disa prej mundësive janë shëtitjet mes natyrës, në gërshetim me vetitë shumë të mira të mjaltit të manit për shembull! Në malin Stranxha mund t’i kombinoni që..

19.09.20 07:30 |

Peticion kundër ndërtimit në parkun natyror “Stranxha”

Një peticion qytetarësh këmbëngul për vendosjen e moratoriumit mbi ndërtimin në afërsi 330 metra nga bregdeti në fshatrat Sinemorec, Varvara dhe Rezovo dhe në qytetin Ahtopoll të bashkisë së Carevos në pjesën jugore të bregdetit të Detit të Zi dhe..

31.08.20 18:05 |

Magda Pushkarova - magjistarja e malit Stranxha

“Kur je më e brengosur dhe e mërzitur, kujtohu ndonjë këngë”- kjo porosi e nënës ndikon mbi fatin e këngëtares sonë të njohur Magda Pushkarova. Ajo ka lindur përpara 100 vjetëve, gjatë muajit prill të vitit 1920 në qytetin Mallko Tërnovo. Fëmijëria..

06.08.20 12:22 |
Foto: Pixabay, foto kolazh: Radio Bullgaria

Bastet nga Mallko Tërnovo - midis legjendave dhe realitetit

Përpara afro 40 vjetëve një ekspeditë sekrete shkon në vendbanimin Gradishte në Stranxha (në Bullgarinë Juglindore) që të studiojë një vend tepër misterioz, por të lidhur me një qytetërim të lashtë. Objekti është i vendosur mbi hartën e..

28.07.20 13:12 |

Një kujtim për këngëtaren e madhe popullore Komnia Stoianova

"Tingull i natyrshëm, ornamentikë e vështirë dhe e përsosur, stil i jashtëzakonshëm. Ajo na prezantonte në mënyrën më të mirë stilin e të kënduarit të Stranxhës” – kështu folkloristja Maria Kuteva shpreh admirimin e vet nga Komnia Stoianova, me të cilën..

19.07.20 05:05 |
Всички новини: днес | вчера