Eмисия новини
от 13.00 часа
Nëse ruhet tendenca e rënies së natalitetit, gjatë vitit 2050 popullsia e Bullgarisë do të numërojë 5,5 milionë veta.

Sfidat demografike përpara Bullgarisë

Në kohëra, kur bota tronditet nga pasiguria financiare, Bullgaria mbetet një vend me një sistem stabil financiar. Ky stabilitet në plan makroekonomik konstatohet me rrogat më të ulëta dhe pensione në Evropë, që ku vjen dhe konsumi i pakësuar. Varfëria, në..

10.01.12 12:17 |
Edhe sivjet fushata “Foshnja e vitit” përqendron vëmendjen e shoqërisë mbi problemet demografike në Bullgari.

“Foshnja e vitit” – për herë të trembëdhjetë me radhë

Më 21 janar festohet Dita e mamisë. Tashmë 13 vite ma radhë këtë ditë përcaktohet fati i foshnjës së fundit të lindur gjatë vitit të kaluar në territorin e Bullgarisë dhe i foshnjës së parë të lindur gjatë vitit të ri. Organizator i fushatës kombëtare..

29.12.11 11:13 |

Sfidat demografike dhe tregu i punës

© Foto: EPA/BGNES Krahas me negativat e krizës ekonomike, Evropa është e drejtuar dhe para një krize serioze demografike. Popullsia e plakur evropiane rritet, po pakësohet dhe pjesa e fëmijëve dhe të rinjve, pavarësisht dhe në shkallë të ndryshme..

18.10.11 11:27 |

Në Bullgari tendencat demografike vazhdojnë të jenë negative

Tendencat negative demografike si plakja e popullsisë, lindshmëria e ulët, shpopullimi i vendbanimeve të vogla shkaktojnë probleme të shumta në sistemin tonë të pensionimit, në punësi dhe në parametrat sociale dhe ekonomike të lidhura me ta. Për këtë..

16.06.11 12:45 |

Tendenca në hartën demografike dhe etnike të Bullgarisë

Të dhënat e regjistrimit të fundit të popullsisë, megjithëse nuk janë përfundimtare, pohojnë disa tendenca negative – pakësimin e popullsisë, ndryshimet e shpejta në përbërjen etnike të kombit dhe shpopullimin e disa rajoneve. Këtë e thanë në një konferencë..

18.04.11 09:49 |

Tendenca pozitive në proceset demografike në Bullgari

Prej shumë kohe flitet për rënien demografike në Evropë dhe në Bullgari gjithashtu. Plakja e popullsisë, ulja e lindshmërisë, numri i lartë i vdekshmërisë janë ndër problemet kryesore të vendeve evropiane. Popullsia e Evropës është afro 500 mln. veta...

13.05.10 12:25 |
Doc. Jordan Kalçev: “Gjatë të 5-6 vjetëve të fundit vërehet një tendencë e vazhdueshme e rritjes së lindshmërisë”

Proceset demografike në Bullgari gjatë vitit 2009

Lindshmëria tashmë nuk është problemi demografik kryesor i vendit tonë. Këtë e tha për Radio Bullgarinë doc. Jordan Kalçev nga dega “Statistika demografike” e Institutit Kombëtar të Statistikave (IKS). Krahas rritjes së mortalitetit, problemi kryesor i..

25.03.10 12:40 |

“Rasti bullgar” në sfondin e mozaikut demografik evropian

Një nga çështjet më aktuale bashkëkohore në shtetet e Evropës është vjetërsimi i popullsisë së tyre. Prognozat tregojnë kategorikisht një “perëndim demografik” të kontinentit të vjetër. Proceset e shpejta të urbanizimit, zhvillimi i teknologjive, ndryshimi i..

30.11.09 15:04 |
Всички новини: днес | вчера