Eмисия новини
от 18.00 часа
Universiteti i Sofjes

Është humbur lidhja me studentët afrikanë që kanë bërë studime në Bullgari

Afro 12 000 studentë afrikanë kanë mbaruar arsimin e tyre të lartë në Bullgari në periudhën 1960 – 1990. Numri i tyre të saktë nuk mund të shënohet, tregojnë të dhënat e studimit të prof. Svetlla Koeva, sociologe në Akademinë Bullgare të Shkencave...

01.11.19 15:01 |

Edhe në kohën e sotme moderne bullgari u mbetet besnik traditave

Një sondazh i agjencisë sociologjike “Gallup International”në mes të fushatës parazgjedhore dhe mbase për këtë shkak i caktuar nga disa si provokues, tregon se shoqëria bullgare ka shumë zakone tradicionale. Lidhja pas tokës ruhet pavarësisht nga..

23.10.19 13:51 |

Mbi gjysmën e bullgarëve kanë vendosur për kë të votojnë në zgjedhjet vendore

Një studim i agjencisë “Trend” tregon se me afrimin e zgjedhjeve vendore dëshira për pjesëmarrje në votim po rritet. 42% prej të anketuarve deklarojnë se me siguri do të votojnë, ndërsa pak nën ¼ (24%) – se janë të prirë për të votuar. Mbi gjysmën e..

23.10.19 12:37 |

Nëpunësit bullgarë dallohen për njohuritë e tyre të mira digjitale

Gjysma e punëdhënësve në Bullgari mendojnë se shumica e nëpunësve të tyre kanë njohuri shumë të mira digjitale. Pothuajse 20 është përqindja e menaxherëve, sipas të cilëve të gjithë të punësuarit kanë dituri shumë të mira digjitale. Vetëm 3% prej tyre..

26.08.19 17:17 |

1750 sisorë të përngjashëm të balenës u regjistruan në pellgun e Detit të Zi

Përfundoi studimi më i madh i sisorëve të përngjashëm të balenës në pellgun e Detit të Zi. Në auktorin e pesë shteteve detare – Rumania, Bullgaria, Ukraina, Turqia, Gjeorgjia u regjistruan 1750 sisorë të përngjashëm të balenës, njoftuan nga Organizata..

19.07.19 16:10 |

Një studim shkencor gjeti vend në një botim prestigjioz të onkologjisë klinike

Një ekip onkologësh të spitaleve kryesore të Bullgarisë krijuan një metodë novatore për caktimin e niveleve të shqetësimit te pacientët me sëmundje onkologjike. Rezultatet e studimit u botuan në revistën Journal of Clinical Oncology të Bashkimit..

16.06.19 09:10 |

Gjuha është faktori më i rëndësishëm i identitetit kombëtar për bullgarët

Në prag të festës më të ndritshme bullgare të shkrimit sllav, arsimit dhe kulturës bullgare – 24 maj, ne hedhim një vështrim drejt gjuhës së paraardhësve tanë. Për bullgarët ajo është pasqyrimi i identitetit tonë kombëtar, mbartës i simboleve të..

23.05.19 14:19 |

Periferia e BE-së si Bullgaria dhe Greqia fiton më pak nga tregu i përbashkët

Bullgarët fitojnë mesatarisht 193 euro në vit nga pjesëmarrja e shtetit në tregun e vetëm evropian. Kjo është një vlerë e shtuar prej 2.8% ndaj të ardhurave, apo para, të cilat bullgarët do t’i humbisnin, po të ishin jashtë Bashkimit Evropian...

08.05.19 16:22 |

Filloi studimi “Buxheti i kohës”

Popullsia bullgare pjesën më të madhe të kohës e kalon në gjumë (40%), pas kësaj vijnë kujdeset për familjen (15%) që përfshijnë gatimin e ushqimit, pastrimin, kujdeset për fëmijët dhe të moshuarit në familje. Mesatarisht 8 orë në ditë bullgari punon, burrat..

22.10.09 12:23 |

Kontrolli civil mbi magjistratët nuk është mjaft efektiv

Studimi i sistemit për pranimin e sinjaleve dhe të ankesave nga qytetarët kundra shkeljeve nga magjistratët në kontekstin e praktikave më të mira evropiane tregon se, bullgarët nuk kanë një informacion të mjaftueshëm për organin dhe rendin, mbi të cilin..

21.10.09 13:23 |
Всички новини: днес | вчера