Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мл. Григоров: Яжте риба, нискомаслено мляко, хляб с трици

Въпреки, че напоследък се наблюдава тенденцията на намаляване на сърдечните инциденти в Европа, броят на страдащите от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Кардиологичните проблеми имат няколко симптома, но нито един от тях не описва конкретно сърдечно-съдово заболяване. Би могло да става въпрос и за друго. Задух, лесна умора, прескачане на сърцето повече от 5 пъти в минута, гръдна болка, което може да е предвестник на стесняване на кръвоносните съдове - следствието е инфаркт.

Каква е ролята на спорта и храните за профилактиката на кардиологичните усложнения? Какво е общото между депресията, хъркането и сърдечно-съ довите заболявания, влияе ли промяната на времето върху кардио-здравето... За това говори проф. Младен Григоров началник на кардиологичната клиника в столичната Втора градска болница.

Неговите съвети са свързани с отказ от тютюнопушене, изследване кръвната захар и нивото на холестерол поне веднъж в годината, да се ограничи употребата на алкохол...

Още съвети на експерта чуйте в записа, направен от Георги Кольовски
По публикацията работи: Георги Кольовски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Татяна Илиева - директор на Международния фестивал

Международният джаз фестивал в Боровец - извор на многообразието

В предаването "Радиокафе" представихме и дамата, която е директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", на който Боровец ще бъде домакин - д-р Татяна Илиева. Като всеки фестивал, той поражда различни съпътстващи програмата преживявания. "Целта на нас като организатори е да направим един много разширен фестивал, който да..

публикувано на 02.08.24 в 16:23
Вицешампионите

Български ученици - втори в света като дебатьори

България стана вицешампион по ученически дебати на Световното първенство в края на юли в Белград, Сърбия. В турнира са взели участие 68 държави, сред които САЩ, Катар, Китай, а нашите състезатели са надвили традиционно силни страни в дебатите, сред които последните световни шампиони от 2023 г. – Канада. Заслугата е главно на Асоциация..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Хората отсега трябва да се подготвят за по-висока такса смет

Таксата битови отпадъци (такса смет) ще бъде повишена в много общини от следващата година. Това е неизбежно и ще предизвика напрежение сред местните общности. Изискванията са най-накрая да се приложи принципът „замърсителят плаща“ и в момента се обсъждат различните формати и стратегии – дали ще е според количеството генериран отпадък, по..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Богата програма с много музикални изненади на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Елиана Захариева е човекът, който подрежда програмата на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Тя бе гост в мобилното студио на Радио София, за да разкаже повече. Фестивалът ще бъде открит от Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, публиката ще се наслади на индонезийска група и португалска певица...

обновено на 02.08.24 в 14:04
Сузана Иванова-Су

Качествената храна - начин на употреба и ключ към по-добър живот

С чаровната събеседничка Сузана Иванова-Су, говорим за здравословно хранане, качествена българска храна и не само. “Открих, че искам да работя за български брандове, с това да стимулирам българското производство, хората да научат, че както може да има хубава българска бира, така и хубаво българско вино, българско сирене, плодове и..

публикувано на 02.08.24 в 13:22

Ангел Джоргов: Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" популяризира Боровец като лятна дестинация

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се провежда за трета поредна година в курортния комплекс Боровец, с финансовата подкрепа на община Самоков. Това е най-скъпото събитие в културния календар на общината, но сме много щастливи от това, сподели пред Радио София кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. "Всяка година фестивалът..

публикувано на 02.08.24 в 12:52