Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Опасни ли са честите снимки?

Д-р Евгения Еленчева: Най-точна диагноза при заболяване на белия дроб се поставя с рентген

Снимка: alexandrovska.com
Днес в предаването обръщаме внимание на белодробните заболявания при децата и изследванията, с които задължително трябва да се диагностицират.

Кога е необходима рентгенова снимка и опасно ли е честото облъчване? Отговорите потърсихме от д-р Евгения Еленчева, детски рентгенолог - ръководител на рентгеновото отделение в Педиатричната клиника на Александровска болница.

"Ренгеновата диагностика е много важна, за да се постави точна диагноза, за да се проследи състоянието на детето. При извършването на тези графии се стремим да пазим детето, а и майките, защото те остават при по-малките деца, за да бъде фиксирано. Има изисквания за качествената снимка - детето да е симетрично. Особено, когато търсим чужди тела", каза д-р Еленчева.  

Когато родителите обичат да ядат ядки и семки, често децата аспирират чужди тела. Чуждото тяло трябва да се открие бързо, за да се направи бронхоскопия и да се извади, защото иначе започват рецидивиращи пневмонии.

Ако детето започне да кашля, трябва да се мисли за чуждо тяло


Наскоро е имало случай дори с 9-годишно дете, което е инспирирало в белия дроб метална спирала от химикал. С децата трябва винаги да се внимава. Не бива, докато ядат, да се смеят, или да кашлят. При децата аспирацията на чужди тела става много по-лесно, отколкото при възрастните. Родителите дори не разбират, а децата започват да кашлят, може да вдигнат и температура. Ако не се извади чуждото тяло се стига и до пневмонични изменения.

Снимката определя най-точно дали има изменения в белия дроб. Но след като има основание и такава преценка на педиатъра.

При една графия с новата апаратура облъчването е минимално

"Ако е необходимо, в зависимост от заболяването, ако нещата се влошат, защото медицината не е математика, трябва да се направи и контролна снимка. Ако се подобрява състоянието, детето може да не се снима пак. Диагнозата на белодробните заболявания най-вече се поставя след рентгенографията", каза д-р Евгения Еленчева.

Още за заболяванията на белия дроб и за лечението на астмата - чуйте в прикачения файл!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предприемачът и инвеститор Стивън Петров(вдясно)  с водещия Кристиян Илиев

Всичко е възможно тук и сега

Стивън Петров е изключително успешен млад строителен предприемач, бизнес консултант и инвеститор. Зад гърба си той има вече над 9 милиона продажби, освен това сам е построил сграда и жъне успехи в този бранш вече много години, въпреки широко разпространеното схващане, че в него е много трудно да успееш, без да имаш солиден гръб и да си корумпиран...

публикувано на 08.12.22 в 12:59

Калоян Куманов представя “Нощ на Танго и цигански романси“

На 13 декември, от 19.30 часа, в „Театро отсам канала“ ще бъде представен концерта " Нощ на Танго и цигански романси" по проект на Калоян Куманов . Разказът е за историята на тангото - неговото начало с Carlos Gardel, преминав ането в т.нар. "Novo tango" на Аstor Piazzolla и стигането до съвремения Richard Galliano, каза в предаването..

публикувано на 08.12.22 в 12:55

Доц. д-р Мирослав Цветанов председателства международна конференция за кукления театър и театралното образовние

На 08.12.2022 г. ще се проведе международна конференция на тема "Кукленият театър и театралното образование: Съвременния театър и децата". За председатели на форума са поканени едни от най-изтъкнатите творци в областта на театъра - доцент доктор Мирослав Цветанов и Давид Бурман. На конференцията доц. Цветанов ще приветства участниците от..

публикувано на 08.12.22 в 12:54

Създадоха интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия

Институтът по фолклористика и етномузикология към БАН създаде Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия . Целта е да се представи кулинарна карта на българската езикова територия в интернет. Чрез нея обществеността ще има възможност да се запознае с кулинарната култура на българите като част от националната..

публикувано на 08.12.22 в 11:38
снимката е илюстративна

Строят две многоетажни сгради в зелени площи в район "Връбница“

Нови две многоетажни сгради е планирано да се построят в зелени площи в район „Връбница“ . Локацията е на бул. „Ломско шосе“, в близост до кръстовището с ул. „Бели Дунав". От БСП „Връбница“ се обявиха срещу строежа и застанаха изцяло зад жителите на квартала, които също са против изграждането на двете сгради. Строежът вече е..

публикувано на 08.12.22 в 10:46

Скорост от 160 км/ч ще поддържат влаковете от София до Сръбската граница

Предстои модернизация на жп линията София – Драгоман - Сръбската граница , каза в предаването „Събуди се, София“ зам.-директорът на проекта Пламен Митов от НКЖИ . Той уточни, че вече са подписани договорите за строителство на жп път, контактна мрежа и осигурителни инсталации до гара Драгоман. „Участъкът от Драгоман до Сръбската граница..

публикувано на 08.12.22 в 09:39

Облаци и мъгла, с температура в София около 11°

През следващото денонощие ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време. Главно в западната част от Горнотракийската низина и в Дунавската равнина, мъглата ще е трайна и на места там ще преръмява, съобщиха от НИМХ. Над планинските райони ще има временни разкъсвания на облачността. Главно в Източна България ще духа слаб югозападен вятър...

публикувано на 08.12.22 в 07:35