Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ренесанс на игрите на открито

2
Снимка: socbg.com
В деня, в който честваме Независимостта на България се връщаме към нашето детство и по-скоро към игрите на открито, които малко по-големите си спомнят.
Гост в студиото е Надя Петкова - създател на група Детски игри на открито в социалните мрежи за игри навън.
Идеята хрумна съвсем спонтанно, в разговор с моя приятелка си говорихме за игрите, които сме си играли като малки. Тя започна да  ми разказва за играта „кър“, която аз не знаех. Започна да ми обяснява разпалено как са я играли в квартала, колко било весело, а пък започнах да и разказвам за други, игри. Така спонтанно решихме  да създадем една група, в която всеки да споделя правилата на  игри, на които е играл детството и всички игри да се съберат на едно място, за да знаят правилата и децата да си играят - обясни Надя Петкова.

Всеки може да вземе една боя и да нарисува една Дама пред блока, казва Красимир Ивковски, който от няколко години събира всички деца от квартала пред блока и заедно играят с тях на най-различни игри от детството.
Самият Кристиян е родител на 8-годишно момче и разказва, че идеята му дошла, когато синът му бил на 5 години и когато го завел в близката градинка забелязал, че всички деца седели на пейките, забили поглед в телефоните си. След това бащата се заел да обясни на всички подрастващи как се играе на стражари и апаши, на дама, на ура и на лимки (или топчета).
С всички деца се събираме да играем около църквичката пред нас и играем до късно през нощта, поначало и аз имах, много весело детство и искам да ги науча… най -важното нещо минава пред очите ни, през ръцете ни и не можем да го оправим - казва Кристиян.

Като всеки родител на малко дете денят ми е разделен между работата и детската площадка - признава Мая Цанева - една от съоснователите на гражданска инициатива За безопасните детски площадки.
Аз самата имам много хубави спомени от моето детство, когато почти не се прибирах в къщи, спомня си с усмивка Мая.
Има известен ренесанс на старите детски игри на открито. Миналото лято бяха изкупени  всички въжета за скачане навън. Родителите помнят тези игри и искат да ги предадат на децата си, коментира още Мая.

Чуйте събеседниците в Радиоприемницата днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч . Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта. От 9.00 ч. започва гражданското..

публикувано на 18.07.24 в 10:25

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17