Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какви средства разполагаме в неравната битка с мухъла

Мухълът в дома най-често се проявява във влажни помещения, ъглите на стените, под и над прозорците, зад легла, секции, гардероби, върху тапети, банята и хладилника. Три са основните съвети за предотвратяване появата на мухъл: Проветрявайте по няколко пъти на ден помещенията в дома. Не сушете прането си в стаята. Не оставяйте вратата на банята отворена след къпане.

Белината е едно от най-ефективните средства за борба с мухъла. Направете разтвор от вода и белина. Течността сложете в шишенце с пулвелизатор, за да може лесно да нанасяте върху местата с мухъл. Пръскайте от разстояние 10-15 см. След като изсъхне ще забележите как постепенно стената започва да избелява. Ако е необходимо напръскайте отново. Важно е да проветруте много добре помещението, за да не се задушите с парите на белината.
Почистване на мухъл с оцет

За разлика от белината, с помощта на оцета може да почистим мухъл върху всякакви повърхности.  Оцетът е също много ефикасен при борба с мухъла. След като напръскване на проблемното място, изчакайте 15-20 минути да изсъхне и отново напръскайте. С гъба и добро изтъркване мухъла ще падне от стените и тавана. Накрая за финиш минете с чист парцал.

Природен и безвреден за нашето здраве начин за борбата с мухъла е използването на сок от грейпфрут. Едва ли някога сте си смятали, че сокът от грейпфрут е решение за мухъла в банята. Необходими са 20 капки сок от грейпфрут смесени с 2 чаени чаши вода. След напръскване с разтвора почистването е като това с оцета.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26

Всяка комуникация със социален елемент е печеливша

През последните десетилетия различните рекламни послания достигат до нас чрез различни медийни канали. За целта, все по-креативно се използват и социалните мрежи. Помага или пречи обаче, изкуственият интелект в изработката на реклами? Според проф. Христо Кафтанджиев от Факултета по журналистика на Софийския университет и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:16

Първа заплаха за Израел от САЩ

Кои са най-важните новини от седмицата от САЩ предаде Младен Петков от Вашингтон. Тази седмица за първи път американският президент Джо Байдън заплаши Израел, че може да спре военната помощ за страната в продължаващата седми месец война. Заплахата доведе от бърза реакция от израелският премиер Бенямин Нетаняху, който каза, че страната му ако се..

публикувано на 10.05.24 в 15:11
Румен Иванов

Нарушителите на пътя заедно с фиша вече ще получават писма от близки на загинали в ПТП

От днес започва националната кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо" , която цели да накара хората да се замислят, как точно подхождат, когато се качват в автомобила, тъй като в същността си той представлява една тежка машина, движеща се с много бърза скорост. Той служи не само да стигане от точка „А“ до точка „Б“, но когато не бъде..

публикувано на 10.05.24 в 14:55

Нови Ромео и Жулиета в Младежкия театър "Николай Бинев"

Теодор Ненов и Дара Димитрова ще влязат в ролите на Ромео и Жулиета в постановката на Анастасия Събева в Младежкия театър "Николай Бинев". Двамата ще направят своята премиера на 15.05.24 в компанията на Койна Русева, Августина-Калина Петкова, Боян Арсов, Веселин Калановски, Юлиян Петров, Неда Спасова, Станислава Николова, Ахмед Юмер, Стефан..

публикувано на 10.05.24 в 14:55