Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кончетата на Ваня Тодорова стават най-добрите приятели за деца с проблеми

Снимка: Конна база Ахил
В „Моята история за доброто“ ви срещаме с Ваня Тодорова и нейните 8 кончета, които живеят в китна конна база в полите на Витоша и които дружно помагат на деца с различни заболявания.

Благодарение на иновативната терапия деца с аутизъм, синдром на Даун, хиперактивност и детска церебрална парализа се научават да общуват първо с конете, а след това и с хората. Програмата за терапия с помощта на коне допринася за по-доброто им емоционално, социално и физическо развитие.

Хипотерапията се провежда под лекарско наблюдение. Тя се прилага като част от лечението. Терапевтичната езда представлява повече програма за възстановяване на хора с увреждания и в нея обикновено не участва медицинско лице.

Специфичният терапевтичен резултат от хипотерапията и терапевтичната езда е свързан с ритмичното движение на коня. Те се провеждат на специално обучен кон заедно с цял екип от водач, придружители, физиотерапевти, лекари и други като целта е подобрение на физическото и емоционалното състояние и комуникацията с обкръжаващия свят. Терапевтите помагат на пациентите да седят върху коня в различни позиции като седеж и лягане върху коня, страничен седеж, изправяне с опора в стремената, но без да се държат.

СнимкаДецата се учат на прилежание и отговорност. Грижата за коня, храненето и обслужването му изискват усилия и децата нямат нищо против да го правят, за да спечелят доверието на своя приятел. Те се забавляват и с готовност изпълняват поставените им задачи в конюшната.

Ездата е много интензивен спорт, при нея няма мускул в тялото, който да не се натоварва. Тя подобрява баланса и координацията на детето, носи му невероятна емоция и усещане за свързаност и свобода. Всичко това е интересно и забавно, като игра.

Невероятно е възхищението на родителите, когато говорят за жената, която връща радостта в лицата на техните деца.

Срещата с Ваня е приятна, топла и зареждаща. Нейният райски кът е широко отворен за всеки, който има нужда да се зареди с позитивизъм или да се запознае с верните ѝ 8 приятели.

В репортажа чуйте повече по темата.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стойностни сгради, правени с много мерак

Реставрираната баня в Банкя - събеседник по темата ни е кметът на града, г-н Рангел Марков: "Банята е официално открита в 1911, неин архитект е тогавашният главен архитект на Мюнхен. построена е от български предприемач, позната е като "Царската баня". Има повече орнаментика и детайли, които я правят по-богата. Тя е една европейска сграда, по..

публикувано на 01.10.22 в 16:00
Габриела Терзиева

Монголците не издържат 20 секунди без да се засмеят

Габриела Терзиева вече ни е позната от предния сезон на "Младите легенди". Новите ѝ истории са обект на благородна завист: "Първият преход през Монголия бе много вълнуваш за групата ни от 4 момичета, изключително смели и издръжливи. Беше много студено, в степите нямаше с какво да запалим огън. През нощта - около 2-3 градуса. Помолихме да спим в..

публикувано на 01.10.22 в 15:00
Иван Милев

Адресите на любовта - Иван Милев

Иван Милев отказва да нарисува жената на богат търговец, защото била грозна Художникът от петолевката претворява любовта си като Ахинора Сигурно не сте се замисляли чий е образът върху банкнотата от пет лева, докато се разплащате с нея.  От купюрата няма да разберете колко чаровен е бил художникът от началото на ХХ век Иван Милев – рус,..

публикувано на 01.10.22 в 14:00

Бакхусникът е склонен към гурме-културата

Фиш фест в парка на Военна академия: Андреа Пунчева, мениджър на Бакхус и организтор, ни кани на събитието на 1 и 2 октомври: „Извадихме много риба от морето. Над 100 вида риба и морски дарове ще направят петото ни издание още по-красиво. Поп-ъп ресторантите са с временно меню, което може да се намери само тук. Има хора, които харесват..

публикувано на 01.10.22 в 11:23

Димитър Иванов - Капитана представя ново комедийно шоу

Димитър Иванов - Капитана ни представя НЕ обичайното шоу , което готви в Зала 1 на НДК : "Спечелих наградата за най-добър стендъп комик в България - Златния микрофон 2022 в град Бургас и решихме да го отпразнуваме в зала 1", споделя актьорът пред микрофона на радио София. "Ще представим най-добрите си неща дотук плюс 1-2 изненади за..

публикувано на 01.10.22 в 11:15

Енергията в Маймунарника

Закриване на летния сезон на Маймунарника с голям концерт с много БГ групи –  подробностите от Миро Михайлов: "Поне за нас сезонът 2022 бе доста успешен. Закриването е само с български групи, заради здравословни проблеми променихме само едната - вместо "Таралеща" ще бъдат "Черно фередже". Тази година почти всичко се получи, посещаемостта беше добра...

публикувано на 01.10.22 в 11:00

Над 45 000 обаждания от създаването на Националната телефонна линия за пострадали от насилие

На 01 октомври 2022 г. се навършват 25 години от създаването на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие на фондация „Асоциация Анимус“ - 080018676 / 029817686 . Тя осигурява помощ и подкрепа за пострадали от домашно, сексуално насилие и трафик на хора. „Този четвърт век ние го празнуваме, защото нашите консултанти,..

публикувано на 30.09.22 в 19:43