Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Павлов: Преди спускането има адреналин и концентрация, но не и страх

Той е първият българин, който преди няколко седмици покори 8-хилядника и се спусна от него със сноуборд

На Манаслу, 26 септември 2019 г.
Снимка: Личен архив
Владимир Павлов е първият българин, който спусна със сноуборд 8-хилядник. С дъската си и без кислород на 26 септември тази година той направи епично спускане с почти 2000 м денивелация от осмия по височина връх света - хималайския Манаслу (8163 м).
Смята се, че началото на планинарството в Хималаите е поставено 80-те години на XIX век от британеца Уилиям Греъм. Разбира се, до успешно изкачване на 8-хилядник се стига десетилетия по-късно, когато през 1950 г. французите Морис Ерцог и Луи Лашенал покоряват Анапурна.

Първият българин, стъпил на 8-хилядник, е незабравимият ни алпинист Христо Проданов, който през 1981 година изкачва Лхотце - сам и без кислород. 38 години по-късно, само преди 3 седмици (26 септември), първият българин изкачи хималайския връх Манаслу  (8163 м) и се спусна от него със сноуборда си.

Владимир Павлов има 25 годишен опит в сноуборда и височинното планинарство, но това е определено е най-предизвикателното нещо, което е предприемал в живота си. Експедицията му е плод на 2-годишна подготовка, усилия и немалка доза късмет. Владимир е благодарен на всички, които са повярвали в него и са спонсорирали експедицията, както и на хората, които са били до него и са му помагали от разстояние през цялото време на подготовката и експедицията.

„Не можеш да спечелиш без да рискуваш. Всичко може да се обърка много бързо на тази височина - едно лошо време, мъгла, снеговалеж, могат да направят цялото начинание невъзможно. Дори един вирус или настинка могат да те съборят там“, споделя Владимир, благодарен за късмета си. А инвестицията от средства, усилия и риск е наистина голяма.

Освен на приличната доза късмет обаче, Владимир дължи успешното изкачване и на добрата климатизация, за която е отделил достатъчно време. Макар и да има възможност за спускане с хеликоптер до базовия лагер, той е предпочел е да направи трекинга към него, за да се адаптира по-добре към климата и височината. Благодарение на плавната климатизация пристига в добра форма и още на следващия ден прави първото си спускане по склоновете на Манаслу. Следва изкачване и дълъг адаптационен процес.

„4 дена чакахме в базов лагер подходящо време, но прозорец така и не идваше. Това объркваше организацията на всички. Наложи се да поема своя инициатива и да организирам още двама от групата. Ангажирах шерпи и сердари и тръгнахме нагоре. Това беше много ключово решение, защото само хората, които използвахме тази възможност стигнахме до върха. Седмица по-късно дойде слънцето, но дойде и зимния вятър и експедициите приключиха“, разказва Влади, благодарен за решението, което е взел в онзи момент. „Имах човек в България, който ми помагаше със сателитни прогнози, което беше много ценно, защото бях независим. Дори без кислород катерехме нагоре по-добре от половината хора в експедицията“, споделя още той.

На 26 септември в 6:10 сутринта местно време той стъпва на Манаслу. Пристига първи от групата и вижда върха така, както винаги си го е представял - празен и красив.

Подробен разказ за спускането, експедицията, за трудностите и терените, през които преминава, за новата линия, която прави с борда между лагери 4 и 3, както и за това - как за два часа губи зрение заради така наречената снежна слепота, чуйте от него самия в звуковия файл.

Алпинист е заснел спускането на Владимир Павлов на 7200 м между лагер 4 и лагер 3



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.03.24: (Не) иска ли Бойко Борисов премиерът да е Габриел?

В деня, когато се очакваше ротираният премиер Мария Габриел да представи пред президента Румен Радев папка с имената на състава на следващия кабинет, всичко което стана, обусловено донякъде и от вчерашните преговори и нажежаване на обстановката с нощни пресконференции, безапелационно определи доминиращата тема. След размяна на реплики,..

публикувано на 18.03.24 в 19:05

Тийнейджъри получават отговор на въпроса "Какъв да стана, когато порасна?"

Второто издание на форума за професионална ориентация "Какъв да стана, когато порасна?" ще се проведе тази събота (23.03.2024) от 11:00 до 18:00 ч. в един от големите търговски центрове в София. Инициативата е насочена към ученици от 7-и до 12-и клас , както и към техните родители и учители, към студенти и всички, които търсят ново..

публикувано на 18.03.24 в 17:45

Деца и възрастни оценяват държавата

Рекорден брой деца и възрастни оцениха политиките на държавата за "Бележник 2024". Над 3 200 възрастни и деца и младежи до 18 г. се включиха в анкетите на Национална мрежа за децата (НМД) с мнение за свършеното от държавата през последната година в политиките за семействата и децата у нас. Оценките им в общо 9 области ще залегнат в мониторинговия..

публикувано на 18.03.24 в 17:29
Радан Кънев

Евродепутати приеха закон за промишлените отпадъци и за енергийна ефективност

Директива за намаляване на промишлените емисии бе гласувана и приета преди дни от Европейския парламент. Новите правила имат за цел да намалят замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлените инсталации и големите животновъдни стопанства. Докладчик на директивата е българският депутат Радан Кънев , с него бе и разговорът по..

публикувано на 18.03.24 в 16:50
Д-р Неделчо Тотев

Болнични организации са завели дело срещу Анекса към НРД

В Анекса към Националния рамков договор (НРД) от 20.02.2024 г.  , реграментиращ взаимоотношенията на изпълнители (лекари) на здравни услуги и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има много поводи за недоволство. Различни сдружения на лечебните заведения обаче са единодушни по отношение на въведени прагове за минимални възнаграждения..

публикувано на 18.03.24 в 15:40

Младежките политики в ЕС

Трябва ли младите хора в ЕС да бъдат по-активно въвлечени във вземането на решения и създаването на младежки политики. Това е въпросът, който журналистът Александра Илиева задава на своите събеседници – членове на младежки организации в България, които доказват, че младите хора могат да бъдат активни – стига да им дадем шанс и да чуем какво..

публикувано на 18.03.24 в 15:27
Проф. Николай Овчаров

Второто българско царство през погледа на проф. Овчаров

Археологът проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав, създаде книгата "Великите владетели на Второто българско царство".  Изданието излиза на пазара на 15 март 2024 г., съобщават издателите от "Сиела". Проф. Овчаров е автор на десетки книги и стотици публикации на..

публикувано на 18.03.24 в 14:38