Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: Исторически музей-София

ЕКСПО

  • В Регионалния исторически музей-София (пл. „Бански“ 1) от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „Манифестиращата идеология 1944 – 1989“.

Осъществена е своеобразна историческа ретроспекция на посочените 45 години. Това се случва на база материалното и документалното наследство, съхранено във фонда на музея.

Конкретният повод за реализирането и представянето на изложбата е настъпването на 30-годишнината през 2019-а от събитията на 10 ноември 1989 г.

Историческите процеси и събития от периода 1944 – 1989 г. са обяснени чрез кураторски текстове и допълнени с оригинална литература от периода. Материалните примери и документалните кадри служат за визуално илюстриране на епохата.

Част от темите, засегнати в експозицията, са: Господстващата идеология и действащият пропаганден апарат; Икономиката; Науката, изкуството и културата, подчинени на марксистко-ленинската теория; Възпитателните организации за подрастващите и др.

Паралелно с изложбата Регионалният исторически музей – София обявява и кампания за набиране на още знакови предмети от епохата на социализма.
Изложбата продължава до 31 януари 2020 г.

  • Груповата изложба на петимата финалисти на конкурса за Българско съвременно изкуство „МОСТ” ще се състои от 18:30 часа в Зала „Оборище“ 5.
  • Изложбата "Безкраен коктейл" на София Грънчарова изследва тенденциите в модата, рекламата и визуалната среда в съвременната култура, като добавя "интелектуална подплата на представата за красота". Откриването е в галерията "Васка Емануилова", от 18.00 ч., съобщиха от Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Заглавието "Безкраен коктейл" препраща едновременно към множество теми и може да бъде ориентир за публиката, която се интересува от разликата между концептуален дизайн и съвременно изкуство, работещо с предмети и материали от всекидневния живот.

Художественият почерк на София Грънчарова се свързва с деликатна образност, усет към работата с пространството, както и находчиви визуални и смислови връзки. Тя има специално отношение към книги и дрехи, и често работи с тях като художествена форма или материал. Понякога работите й могат да бъдат докосвани или буквално - обличани, което разкрива много за потенциалното съдържание не само на образите, но и на повърхностите и материалите, отбелязват от СГХГ.
Изложбата може да бъде разгледана до 6 декември.


ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА

Националният институт по метеорология и хидрология започва образователната дейност по програма "Образование с наука". Институтът ще посрещне 60 ученика от 51-во СОУ, които ще се запознаят с работата на метеоролозите и хидролозите и ще видят как се правят измервания в метеорологичния парк.


ДИСКУСИЯ

Камарата на архитектите в България организира дискусия за бъдещата Национална детска болница. Началото е в 14:00 часа, зала „Проджект лаб“.


В Софийска градска художествена галерия от 11:00 часа ще се проведе дискусията „Музеят – възможен или невъзможен”.

От 11:00 часа в Интер Експо Център, зала Панорама започва дискусионният клуб „От зрънцето до хляба“.


ЛИТЕРАТУРА

Една от най-колоритните личности в съвременната българска литература, автор, който еднакво успешно се представя и като поет, и като белетрист (а също и като боксьор и треньор), ще гостува в Литературния клуб на Столичната библиотека от 18:30 ч.
Палми Ранчев
ще бъде представен от журналиста, литературен критик и медиен анализатор Митко Новков, ще чете стихове и проза и ще отговаря на въпросите на своите читатели и почитатели.

Палми Ранчев е роден в София на 9 февруари 1950 г. Пише поезия, разкази и романи. Бил е и професионален състезател и шампион по бокс, както и треньор. Над 40 негови възпитаници са медалисти от европейски и световни първенства за мъже и юноши.

Член на Сдружението на български писатели. Сред литературните му отличия са „Иван Николов“ (2009, номинация – за стихосбирката „Софийската берлинска стена“), „Дъбът на Пенчо“ (2011 – за стихосбирката „Софийската берлинска стена“), трето място в конкурса за наградата на УниКредит Банк Аустрия, първа награда на Портал Култура в категорията Проза (2019, за сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно”).

СЦЕНА

В Комеди Клуб от 20:00 часа на едно място ще се съберат най-добрите стендъп комедианти от България и света.

КОНЦЕРТ

В Унгарския културен институт от 18:30 часа е клавирният концерт на Дьорд Клебницки.

НАГРАДИ

Третите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ ще бъдат връчени от 19.30 часа в зала „Диамант“ на хотел „Рамада“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България е във фокуса на дискусионен форум, който се провежда в Дома на Европа. Целта е да насочи общественото внимание върху приоритетната за Европейския съюз тема – изграждане и ползотворно функциониране на енергийните общности, като важна част от енергийния преход...

публикувано на 17.07.24 в 10:17

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна

Червен код за опасни горещини в почти всички области на страната обявиха за днес от НИМХ. Оранжев код е обявен единствено за областите Бургас, Варна и Добрич. Ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от изток-североизток. Ще се задържи горещо с максимални температури между 38° и..

публикувано на 17.07.24 в 07:35

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41