Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„СедянкаТА“ - местна общност за изкуството на дантелата

На развитието на местните общности е посветено тази седмица предаването “Радиоприемница”, като част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.

„СедянкаТА“ е още една от местните общности, за които разказваме тази седмица. Обединяващия фактор при нея е изкуството на дантелата, а Бистра Писанчева е един от създателите на общността.

Откакто е сформирана преди няколко години „СедянкаТА“ не се е разпуснала, а ражда дантели, изплетени по уникална технология, ражда и емоции, взаимодействие и връзки, несравними с други. Групата е неформална и няма регистрация като неправителствена организация. Въпреки това участва в международни изложби на т.нар. совалкова дантела, известна у нас като калоферска.

Как самотното и трудно изкуство на изплитането на света от фини нишки, ражда нов свят за хората, разказва Бистра Писанчева, която пише и дисертация по темата.

“СедянкаТА” се провежда вече осем години, като през това време идваха и си отиваха хора, но дори тези, които не идват при нас редовно, се чувстват част от тази общност, защото са се присъединили.

“Ние имаме нужда да си споделяме, да си показваме една на друга това, което сме направили. И колкото и добре да се работи насаме вкъщи, не може след това да покажеш това, което си направил”, обяснява Бистра Писанчева.

На срещите се обменя много и различна информация, обучават се и един друг самите участници. “Седянка - в този формат някога са се събирали тези, които могат да покажат и да научат тези, които не могат. Не е имало курсове, клубове, кръжоци и всякакви други групи. Една на друга жените са си показвали, без заплащане и без криене на занаята, защото това е било важно”.

В момента седянката се състои от около 20 души, като има и преподаватели за новите, които са се присъединили.
На тези седянки, жените са разменяли и рецепти, и съвети за къщата. “Дантелата е поводът да се съберем”, казва Писанчева и допълва, че именно непринуденото общуване ги прави социална група.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Красотата на дантелата и нейните приемственици

В седмицата, посветена на традиционните художествени занаяти, в предаването “Радиоприемница”, обръщаме внимание и на дантелата. В момента в Националния етнографски музей има прекрасна изложба, озаглавена “Кой създава и кой използва дантела”. Експозицията..

публикувано на 20.02.19 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми...

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова ...

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в..

публикувано на 25.04.24 в 15:40