Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лили Друмева зарадва с концерт възрастни хора в хоспис „Леонардо да Винчи“

Снимка: Личен архив

Известната кънтри певица и радиоводещ Лили Друмева-О‘Райли участва в благотворителен проект за подпомагане на възрастни хора, като изнесе концерт в хоспис в София.

Идеята бе на Светла Иванова, управител на хотел, чийто персонал през последната една година отделя от времето си, за да помага на възрастни хора.

„Решихме да направим нещо по-различно извън хотела, освен грижите, които колегите ми полагат за трудно подвижни, незрящи и болни хора. Искахме да ги зарадваме като избрахме подходящ хоспис, където те са малко откъснати от света и да внесем приятно разнообразие в ежедневието им. Специално благодаря на Лили Друмева-О‘Райли. В днешните времена най-трудно е да зарадваш някого, за това трябва да продължим да изненадваме положително хората в този хоспис или в някой друг“, сподели Светла Иванова.

Лили Друмева изпълни свои авторски композиции, класически кънтри хитове и български народни песни във фоайето на хоспис „Леонардо да Винчи“ пред пациентите и персонала на дома.

„Занимаваме се с това от десет години. Сградата не е наша, под наем сме. Искаме да благодарим за това хубаво събитие. На възрастните хора много им хареса, някои от тях дори припяваха и се радваха от сърце. Просто голяма част от тях не могат да изразят това, което са почувствали“ - сподели директорът на хосписа д-р Маринова.

Повечето от хората в хосписа са с тежки диагнози, онкологично болни и след инсулт. Малка част са самотни възрастни хора, за които няма кой да се грижи.

Запитана от какво пациентите имат нужда, д-р Маринова отговори: „Проблемите са много. Все повече тежко болни пациенти постъпват при нас. Имаме нужда от повече болнични легла, антидекубитални дюшеци, аспиратори и др. Отворени сме към дарители, с които можем по всяко време да направим среща. През лятото обстановката е по-ведра, тъй като имаме много хубава градина. Отглеждаме рози, слагаме пейки, шатри, има достатъчно зеленина и деня е по-дълъг. Може като се стопли да организираме и концерт на открито в градината. Хубаво би било тази инициатива да продължи.“


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пл.Журналист - паметникът на журналиста и писател Георги Марков

Журналисти за Лозенец

Какво по-знаково място за поредното изнесено студио на Радио София от съседния му площад Журналист? Средоточие на проблемите на Лозенец, които не са много по-различни от тези на цяла София. Какво искат жителите му, които, от една страна, правят мястото, но от друга, са принудени да понасят наложените промени, не винаги за добро. Кратка телефонна анкета на..

публикувано на 13.06.21 в 10:26
Входът към музея на Вапцаров в София

Домът на огняро-интелигента

"Ако на калкана на къщата с лице към НДК има негов стих, много повече хора ще дойдат в музея, който е сред най-съвременните за българската литература. Може с модерен градски арт да се направи. Намерили сме аржентински артист, който да дойде и да го изрисува." - започва уредника на музея Катя Зографова: "Малко знаем за работата на Вапцаров и като..

публикувано на 12.06.21 в 16:00
София прайд

Да бъдеш силен, да бъдеш себе си

Владислав Петков, юрист, антрополог, защитник на човешките права и представител на ЛГБТИ общността. Говорим за това колко е важно да бъдеш силен, за да бъдеш себе си и за София прайд 2021 г. Какво да се очаква на сцената на София Прайд - в разговора му с Елена Пъневска. "Избрах антропологията малко на рулетка, но не съжалявам за това. Преди това не..

публикувано на 12.06.21 в 15:00
Елин Пелин

Похожденията на Пелинко

Пет години напусто Елин Пелин ухажва студентка Писателят водел ломската си изгора в кафене „Принцеса” на ъгъла на „Раковска”и „Славейков” Бохемът Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) през целия си живот ухажва млади и красиви момичета и заради веселия си нрав и умелите жестове, често среща взаимност. Но при късното си влюбване в..

публикувано на 12.06.21 в 14:05

Българите обичат да помагат

Турнир с кауза по видео игри с водещ Китодар Тодоров набира средства за 105 деца, част от инициативата ParaKids. Първият по рода си благотворителен гейм турнир по GeoGuessr “О, братко, къде съм?” ще се излъчва на живо във Facebook страницата на Kito Gaming от 14 до 24 юни от 20:00.  Tой цели да осигури необходимите средства и оборудване за поне..

публикувано на 12.06.21 в 11:43

Почистването като предизвикателство

"Ние сме студенти, 7 човека общо, всеки със своите умения допринесе за създаване на "Природен". Така започват представянето на приложението си Мила Байлова и Велияна Георгиева. Младите хора все по-категорично заявяват, че опазването на околната среда е основен приоритет за тях. Доказателство за това е стартиралия преди месец проект „Природен“,..

публикувано на 12.06.21 в 10:54

Да изразяваме себе си чрез музика

Дръм и Бас фестивал на 18ти и 19ти юни - Гара Басс – откъсване от градската действителност с едно влаково пътешествие през красотата на Искърското дефиле до Гара Балкан (между Лакатник и Бов) или по-позната като Balkan Station. Идеята на фестивала е да развива електронната сцена и култура у нас, докато съчетава различни видове изкуства и изяви...

публикувано на 12.06.21 в 10:41