Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лили Друмева зарадва с концерт възрастни хора в хоспис „Леонардо да Винчи“

Снимка: Личен архив

Известната кънтри певица и радиоводещ Лили Друмева-О‘Райли участва в благотворителен проект за подпомагане на възрастни хора, като изнесе концерт в хоспис в София.

Идеята бе на Светла Иванова, управител на хотел, чийто персонал през последната една година отделя от времето си, за да помага на възрастни хора.

„Решихме да направим нещо по-различно извън хотела, освен грижите, които колегите ми полагат за трудно подвижни, незрящи и болни хора. Искахме да ги зарадваме като избрахме подходящ хоспис, където те са малко откъснати от света и да внесем приятно разнообразие в ежедневието им. Специално благодаря на Лили Друмева-О‘Райли. В днешните времена най-трудно е да зарадваш някого, за това трябва да продължим да изненадваме положително хората в този хоспис или в някой друг“, сподели Светла Иванова.

Лили Друмева изпълни свои авторски композиции, класически кънтри хитове и български народни песни във фоайето на хоспис „Леонардо да Винчи“ пред пациентите и персонала на дома.

„Занимаваме се с това от десет години. Сградата не е наша, под наем сме. Искаме да благодарим за това хубаво събитие. На възрастните хора много им хареса, някои от тях дори припяваха и се радваха от сърце. Просто голяма част от тях не могат да изразят това, което са почувствали“ - сподели директорът на хосписа д-р Маринова.

Повечето от хората в хосписа са с тежки диагнози, онкологично болни и след инсулт. Малка част са самотни възрастни хора, за които няма кой да се грижи.

Запитана от какво пациентите имат нужда, д-р Маринова отговори: „Проблемите са много. Все повече тежко болни пациенти постъпват при нас. Имаме нужда от повече болнични легла, антидекубитални дюшеци, аспиратори и др. Отворени сме към дарители, с които можем по всяко време да направим среща. През лятото обстановката е по-ведра, тъй като имаме много хубава градина. Отглеждаме рози, слагаме пейки, шатри, има достатъчно зеленина и деня е по-дълъг. Може като се стопли да организираме и концерт на открито в градината. Хубаво би било тази инициатива да продължи.“


БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освежаващо за актьорите

Млади легенди: актрисата Гергана Димитрова разказва за  ПроТекст 12 :  "Идеята е от 2007, част е от проект на организация "36 маймуни". В 2007 почти нямаше свободна сцена. Имахме част от себе си, която е протест - нямаше пространства за млади режисьори и актьори, които да реализират собствени идеи. Основната идея бе да представяме нова драматургия...

публикувано на 10.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Елисавета Багряна

Младите години на първата родена в София поетеса, Елисавета Багряна, разказани от самата нея пред Блага Димитрова и Йордан Василев цели пет години в средата на 60-те: Самата Багряна разказва, че къщата им е била на "Раковски", след "Гургулят", с градина чак до празно място към "Фритьоф Нансен". Има над 15 вида рози, които подрязва, а есен - завива...

публикувано на 10.06.23 в 15:00
Жана Стоянович

Адресите на любовта - Жана Стоянович

Актрисата Жана Стоянович хваща мъжа си проф. Кръстю Мирски в изневяра и…двамата умират от смях Любовният живот на актрисата Жана Стоянович е бляскав, шеметен, пъстър и неотменна част от бохемска София. Едва 22-годишна тя се омъжва за 8 години по-възрастния Кръстю Мирски. „ Беше ужасно красив, римлянин, с бяла коса, 30-годишен. И като се..

публикувано на 10.06.23 в 14:00
Калина Спасова и Йоанн Стоев

Откачалки в най-добрия смисъл

„Изпитът“, нов YouTube реалити формат на НАТФИЗ ни превежда през митичния процес по приемане на нови студенти в най-креативния университет в България и разкрива какво се случва зад кулисите – интервю с двамата водещи на предаването, Калина Спасова и Йоанн Стоев: "Казвам се Калина Спасова, от Хасково съм и съм на 23. Уча филмов и..

публикувано на 10.06.23 в 12:00

Дори и да не сте сигурни, може и да се запалите

Нова зала в София ще даде възможност на ученици да се учат и да създават видео игри напълно безплатно.  Първите кратки въвеждащи курсове на фондация DevHubOne ще се провеждат цяло лято и са подходящи за всеки ученик. Само четири месеца след финала на тазгодишния Благотворителен #гудгейм стрийм , в който се включи и Радио София, каузата, за която..

публикувано на 10.06.23 в 11:00

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33