Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ина Антонова, психолог: Трябва ни емпатия не заради пандемията, а защото сме хора

Снимка: Архив

Всичко, което се случва в момента, е непознато за съвременниците, особено на по-младите генерации, за разлика от предишните поколения, преживявали кризи и войни.

Нормално е първоначално да има паника или противопоставяне на мерките. Но да осъзнаем ситуацията и да приемаме нещата спокойно е също толкова важно, както и да приемаме хранителните добавки и да ограничаваме рисковите близки контакти.

Имунитетът ни зависи от психичното ни състояние преди всичко.

Това подчерта пред слушателите на Радио София психологът Ина Антонова. Тя е първият събеседник в „Радиоприемница“, а в предаването през тази седмица ще говорим за ценностите, които носим и се опитваме да съхраним във времето, да предадем на следващите поколения.

„Ако нямаме ценности, ако се отдадем на инатливата философия той ли ще ми каже на мене… - това означава, че нямаме морал и отговорност, за себе си и за обществото. Ако не се обичаме помежду си като хора, ако не сме социално грамотни, ще загубим абсолютно всякаква човечност.

Трябва да променим ежедневието си не само сега, но и след изпитанието. Но това не е страшно. Отговорността ни е не само към по-възрастните, а към всеки член на обществото.“

Ина Антонова прикани мерките за изолация да възприемаме като възможност да се видим с близките вкъщи, да почистим домовете си, да направим това, което с месеци сме отлагали, да прочетем хубава книга. Така ще имаме какво да споделяме след това. 

„Главната ни цел е да излезем от ситуацията малко по-добри, а не да се ядосваме, че не можем да отидем на заведение. Потопяването в друга действителност и друга сюжетност дава възможност на психиката ни да не заздравява нервните пътища на стреса, да разгърнем нови способности в мозъка.“

Едва ли промените в ситуацията ще бъдат трайни, едва ли оставането вкъщи ще ни промени навиците, но със сигурност преживяното ще бъде урок за много хора. Не е реалистично да се очаква, че след пандемията всички ще станем готини. Но може пък да разберем, че животът е възможен и с по-малко потребителски нужди.

Ценностите няма как и защо да търсим в социалните мрежи, защото там не (всички) сме себе си, там сме фалшиви, смята психологът.

Трябва да бъдем по-емпатични и добри не заради пандемията, а защото сме хора, допълни Ина Антонова.

Чуйте разговора на Катя Василева с психолога.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме 143 години от Освобождението на България от османско владичество

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник - 3 март, честваме 143 години от Освобождението на България от османско владичество. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната, обобщава БГНЕС. Президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония по..

публикувано на 03.03.21 в 08:13

"Отвъд хоризонта" - търсения в полето на геометричната абстракция

"Отвъд хоризонта" е изложбата, която можете да разгледате до 9 март в галерия “Доза” . Експозицията поставя на фокус работата на няколко автори и техните търсения в полето на геометричната абстракция. Това са Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов.  Творческите им търсения в..

публикувано на 02.03.21 в 19:39

Гледаме филми от „Великолепната женска седморка“ в 6-те дни след 8 март

Веднага след Деня на жената ще започне филмова седмица, наречена „Великолепната женска седморка“ , съобщиха от Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) и Сдружение „Маргиналия“. Кинопрограмата предвижда онлайн прожекции от 9 до 14 март, всеки ден от 18:00 до 19:00 ч., последвани от дискусии с авторите, съобщиха организаторите...

публикувано на 02.03.21 в 18:32

В район "Възраждане" посрещнаха Баба Марта с видеоматериал на НИМ

По традиция район "Възраждане", съвместно с МКБППМН, отбелязват празникът на Баба Марта с деца от района и деца в риск, с празник под надслов "Баба Марта бързала, мартеници вързала". Децата се запознават с традицията и символите на празника, саморъчно изработват мартенички, които се закичват на Дървото на Баба Марта пред районната администрация на..

публикувано на 02.03.21 в 18:15
Велики Преслав

И във Велики Преслав отлагат възстановките за 3 март

В навечерието на 3 март на много места отлагат ежегодните чествания и възстановки в страната. Covid-19 се отрази и на формата на честванията, като много от празненствата и концертите минават онлайн. Освен това поради пандемията, голяма част от организациите, които осъществяват възстановки, не успяват да оцелеят поради финансовата криза, а по-голямата..

публикувано на 02.03.21 в 17:44

В Пловдив организират "Поход на свободата" за 3 март

"Поход на свободата" организират в Пловдив, въпреки пандемията. За десета поредна година членовете на  комитет "Родолюбие" и Община Пловдив организират "Поход на свободата". Това е символично изкачване на връх Бунарджика. Шествието ще бъде водено със знамена, които са копие на знамената, участвали в боевете за Шипка и в Руско-турската война...

публикувано на 02.03.21 в 17:02
д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Трябва да се говори вече за ускорено развитие на здравеопазването

Нуждата от устойчива и ефикасна здравна система, ориентирана към здравето и конкретните здравни нужди на отделния човек провокира създаването на инициативата “Заедно за повече здраве” .  В нея се включват три организации Български лекарски съюз, Съюзът на фармацевтите и Асоциацията на научноизследователските дружества в лекарствената индустрия,..

публикувано на 02.03.21 в 16:04