Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ина Антонова, психолог: Трябва ни емпатия не заради пандемията, а защото сме хора

Снимка: Архив

Всичко, което се случва в момента, е непознато за съвременниците, особено на по-младите генерации, за разлика от предишните поколения, преживявали кризи и войни.

Нормално е първоначално да има паника или противопоставяне на мерките. Но да осъзнаем ситуацията и да приемаме нещата спокойно е също толкова важно, както и да приемаме хранителните добавки и да ограничаваме рисковите близки контакти.

Имунитетът ни зависи от психичното ни състояние преди всичко.

Това подчерта пред слушателите на Радио София психологът Ина Антонова. Тя е първият събеседник в „Радиоприемница“, а в предаването през тази седмица ще говорим за ценностите, които носим и се опитваме да съхраним във времето, да предадем на следващите поколения.

„Ако нямаме ценности, ако се отдадем на инатливата философия той ли ще ми каже на мене… - това означава, че нямаме морал и отговорност, за себе си и за обществото. Ако не се обичаме помежду си като хора, ако не сме социално грамотни, ще загубим абсолютно всякаква човечност.

Трябва да променим ежедневието си не само сега, но и след изпитанието. Но това не е страшно. Отговорността ни е не само към по-възрастните, а към всеки член на обществото.“

Ина Антонова прикани мерките за изолация да възприемаме като възможност да се видим с близките вкъщи, да почистим домовете си, да направим това, което с месеци сме отлагали, да прочетем хубава книга. Така ще имаме какво да споделяме след това. 

„Главната ни цел е да излезем от ситуацията малко по-добри, а не да се ядосваме, че не можем да отидем на заведение. Потопяването в друга действителност и друга сюжетност дава възможност на психиката ни да не заздравява нервните пътища на стреса, да разгърнем нови способности в мозъка.“

Едва ли промените в ситуацията ще бъдат трайни, едва ли оставането вкъщи ще ни промени навиците, но със сигурност преживяното ще бъде урок за много хора. Не е реалистично да се очаква, че след пандемията всички ще станем готини. Но може пък да разберем, че животът е възможен и с по-малко потребителски нужди.

Ценностите няма как и защо да търсим в социалните мрежи, защото там не (всички) сме себе си, там сме фалшиви, смята психологът.

Трябва да бъдем по-емпатични и добри не заради пандемията, а защото сме хора, допълни Ина Антонова.

Чуйте разговора на Катя Василева с психолога.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - “Незабравена София” и Тони Николов

Тони Николов е журналист, писател и изследовател на старата ни мила София. След прекрасните му издания “Спомнена” и наследницата ѝ “Бленувана София”, ето, че днес държим в ръцете новото му увлекателно четиво. То носи името “Незабравена София”. С книгата си Тони Николов ни приканва да го последваме с любопитство по дирите на тези добре..

публикувано на 02.12.23 в 16:00
Николай Братоев - Крижицки

Софийски разкази - Николай Братоев - Крижицки

Николай Братоев - Крижицки е изследовател, биограф на стара София и автор на книгите "Ръкавелите на стария полковник" и "Стъпки" "Това са разкази, които си висят във въздуха. Ако по-възрастните хора не ми ги разкажат, всичко ще остане в небитието. Ако нямам аудиозаписи, те са ми в главата или на хартия. Пазят ми снимки в антиквариати и в филателисти...

публикувано на 02.12.23 в 15:00
Тодор Кривналиев

Адресите на любовта - Тодор Кривналиев

Ревнива любовница издава фалшификатор №1 на долари в света Тодор Кривналиев, признат за най-добрият фалшификатор на долари в света, е работил за Ал Капоне и е прототип на един от престъпниците в романа на Реймънд Чандлър „Златните рибки“. Българинът измисля как да превръща еднодоларовите банкноти в 100-доларови и залива Съединените щати с..

публикувано на 02.12.23 в 14:00

Христо Блажев - последният мохикан на дългата форма

След над 2500 текста за книги през последните 14 години, авторът на най-големия читателски блог „Книголандия“ и създател на Фейсбук явлението „Какво четеш…“ Христо Блажев събира 100 знакови за неговата собствена читателска история книги с вярата, че те ще намерят място и в библиотеките на много други книжни сърца. Той ни гостува заедно с Темз..

публикувано на 02.12.23 в 12:00

Eдно дете чака магия. Стани магьосник – подари му книга!

Национална мрежа за децата всяка година по Коледа провежда кампанията “Направи магия. Подари книга на дете”. И тази година не прави изключение –  кампанията стартира на 25.11.2023 и ще продължи до 15.12.2023г. А  как може да станеш магьосник за дете, което иска конкретна книжка онлайн? Много лесно в три прости стъпки: 1.   Отиди на..

публикувано на 02.12.23 в 11:40
Ния Мишонова и Любомира Атанасова

Хората се влияят най-много от примери

Младежки подкаст канал се опитва да преведе гражданските организации на разбираем език. В последната си (засега) рубрика младежкият подкаст Канал 4 стартира с поредица от епизоди, които по лек и смилаем начин за младите хора се опитват да дадат отговор на въпроси, които голяма част от аудиторията си задава - какво е това неправителствена организация, с..

обновено на 02.12.23 в 11:00

Без филтър: 10 гoдини People of Sofia

Фотографът Вихрен Георгиев е създателят на " People of Sofia ", проект, който представя нефилтрирана душата на града: "За 10 години може би станахме по-толерантни, с повече емпатия. С годините придобихме по-голяма популярност. Не успях да продължа идеята си за хората от Лондон. Едно време ми беше любим пл."Гарибалди", сега е пл. "Славейков". Една от..

обновено на 02.12.23 в 11:00