Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ина Антонова, психолог: Трябва ни емпатия не заради пандемията, а защото сме хора

Снимка: Архив

Всичко, което се случва в момента, е непознато за съвременниците, особено на по-младите генерации, за разлика от предишните поколения, преживявали кризи и войни.

Нормално е първоначално да има паника или противопоставяне на мерките. Но да осъзнаем ситуацията и да приемаме нещата спокойно е също толкова важно, както и да приемаме хранителните добавки и да ограничаваме рисковите близки контакти.

Имунитетът ни зависи от психичното ни състояние преди всичко.

Това подчерта пред слушателите на Радио София психологът Ина Антонова. Тя е първият събеседник в „Радиоприемница“, а в предаването през тази седмица ще говорим за ценностите, които носим и се опитваме да съхраним във времето, да предадем на следващите поколения.

„Ако нямаме ценности, ако се отдадем на инатливата философия той ли ще ми каже на мене… - това означава, че нямаме морал и отговорност, за себе си и за обществото. Ако не се обичаме помежду си като хора, ако не сме социално грамотни, ще загубим абсолютно всякаква човечност.

Трябва да променим ежедневието си не само сега, но и след изпитанието. Но това не е страшно. Отговорността ни е не само към по-възрастните, а към всеки член на обществото.“

Ина Антонова прикани мерките за изолация да възприемаме като възможност да се видим с близките вкъщи, да почистим домовете си, да направим това, което с месеци сме отлагали, да прочетем хубава книга. Така ще имаме какво да споделяме след това. 

„Главната ни цел е да излезем от ситуацията малко по-добри, а не да се ядосваме, че не можем да отидем на заведение. Потопяването в друга действителност и друга сюжетност дава възможност на психиката ни да не заздравява нервните пътища на стреса, да разгърнем нови способности в мозъка.“

Едва ли промените в ситуацията ще бъдат трайни, едва ли оставането вкъщи ще ни промени навиците, но със сигурност преживяното ще бъде урок за много хора. Не е реалистично да се очаква, че след пандемията всички ще станем готини. Но може пък да разберем, че животът е възможен и с по-малко потребителски нужди.

Ценностите няма как и защо да търсим в социалните мрежи, защото там не (всички) сме себе си, там сме фалшиви, смята психологът.

Трябва да бъдем по-емпатични и добри не заради пандемията, а защото сме хора, допълни Ина Антонова.

Чуйте разговора на Катя Василева с психолога.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ratio разказва за Jurassic Park в задния двор

От Ratio са подготвили интересно събитие за 27 ноември, когато ще се проведе Европейска нощ на учените. Една част от събитието е насочена към генетиката и ще проследи грешките в нашето ДНК, мутациите на клетките и т.н. Втората посока на събитието е наречена Jurassic Park в задния двор . “Никога не съм предполагал, че ще имам възможността да работа с..

публикувано на 26.11.20 в 18:55

“Науката променя живота” е темата на Европейска нощ на учените

Европейска нощ на учените е ежегодна среща, на която учените в различните страни членки на Европейския съюз представят своите постижения и предизвикателства пред широката публика. Всяка година форумът се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. “Идеята на нашето събитие е да покажем пред широката публика какви интересни..

публикувано на 26.11.20 в 18:18

Детска градина „Надежда” ще се грижи за децата на медиците в извънредното положение

Имаме готовност да отворим в понеделник две групи с учители, помощник възпитатели, кухня, непедагогически персонал, така че да подкрепим родителите медици, които ще доведат децата си в понеделник. Това каза Мария Врачева, която е директор на Детска градина 117 "Надежда", в столичния квартал “Младост” 1. Две детски градини в София ще останат отворени, за да..

публикувано на 26.11.20 в 17:15
д-р Александър Симидчиев

Замърсеният въздух влошава имунния отговор на организма

Мръсният въздух е много силно подценяван проблем. При всяко вдишване ние поемаме всички замърсители във въздуха около нас. Това, обаче, не се вижда и не се оценява достатъчно. Затова и мерките за намаляване на замърсяването много често остават недостатъчно разбрани от обществеността. Това заяви пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев...

публикувано на 26.11.20 в 16:46

Последните мохикани на Родопа планина

Мистиката на Родопите е позната на всеки българин, а мнозина са тези, които се опитват да разгадаят тайните ѝ и обичат да потъват в дебрите ѝ. Планината крие в себе си множество светилища, които пазят свидетелства от древността, а пандемията, оказва се, не спира желаещите да бродят в дебрите на планината и да се докосват до тези артефакти, разказва..

публикувано на 26.11.20 в 16:00

Ивайло Хлебаров: Има проблем с концентрациите от азотен диоксид

Много може да се направи в посока на подобряване качеството на въздуха в столицата. От години се говори за различни мерки на Столичната община, но някъде в обществения вакуум остават всички мерки, защото въздухът в София продължава да е мръсен. В последния доклад на екологичната организация “За Земята” излезе нещо ново - има надвишаване на..

публикувано на 26.11.20 в 15:18

Празник на италианската филмова музика в зала "България"

Популярни пиеси от Нино Рота и Енио Мориконе ще звучат в зала "България" тази вечер от 19.00 часа. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на гениалния режисьор Федерико Фелини и ще бъде точно преди затварянето на концертната зала поради новите мерки срещу коронавируса. La Dolche Vita e името на концерта, а диригент е авторът..

публикувано на 26.11.20 в 15:12