Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламен Димитров

Завръщането на работните места и в класните стаи става източник на напрежение

Стресът е вид натоварване, чиято естествена фаза се състои в това, че усещаме, че сме живи. Ние постоянно сме под едно или друго ниво на напрежение, което ни дава енергия. Човекът винаги има стремеж да постигне повече или да поеме задачи от средата си, които надхвърлят капацитета му. Именно след като се прехвърли оптималното ниво на стрес, може да се стигне до натоварване, което да доведе до необратими последици - т. нар. “дистрес”. Тогава напрежението се превръща в постоянно изтощение, обясни пред Радио София психологът д-р Пламен Димитров.

Покрай изострената ситуация в страната - коронавирусната инфекция и социално-икономическите несгоди и несигурност, процентът на хората с тревожни разстройства и депресивна симптоматика се е увеличил. Това показват и световните изследвания. Но българинът е много “кален и корав” заради дългата история от проблеми и конфликти, които нямат решение. Затова той притежава способността да устоява и реагира на неблагоприятните обстоятелства.

Д-р Пламен Димитров

Връщането на учениците в класните стаи и масовото завръщане на работните места в условията на пандемични обстоятелства несъмнено е допълнителен източник на напрежение, тъй като все още не е решен проблемът с добрата превенция, изтъкна д-р Димитров. 

Какъв е изходът от натрупалите се неблагоприятни фактори? Когато човек е много тревожен и има сериозни проблеми, е добре да се обърне към специалист. Всеки от нас успява да овладее и трудните обстоятелства в живота си, когато прави неща, които му носят удовлетвореност, свързват го с другите, осъществява близост, взаимодействие, емпатия, и когато гарантира контрол върху обстоятелствата, коментира специалистът.

Как всеки да намери своя отдушник от стреса и как да тренираме психиката си, за да избегнем прегаряне - чуйте в интервюто на Антония Каменичка с д-р Пламен Димитров. 

И още по темата:

Живот с притеснение и тревожност в условията на глобална несигурност 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Дата е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен сред..

публикувано на 10.09.24 в 09:49

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Дъжд носи и захлаждане

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на..

публикувано на 10.09.24 в 07:15

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 16:13