Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изготвиха доклад за технологичните ниши в българския туризъм

Доклад за българския туризъм и за решения спрямо 20 софтуерни технологии и 26 хардуерни технологии, в които може да се инвестира, са изготвили няколко компании.

„Изготвихме го, защото виждаме бъдещето на туристическата индустрия, и то в много тясна връзка с технологиите“, обясниха в ефира на Радио София Силвия Павлова - съосновател на PrEXCELerator Bulgaria, и Елица Стоилова - съосновател на Umni.co.

Това е експортен потенциал. Затова е важно България да идентифицира своите най-силни решения. От друга страна, дефинираните свободни пазарни ниши ще послужат като ориентир за инвеститорите.

Изследваните компании са разделени освен по критерия софтуер/хардуер, но и според етапа от клиентското преживяване, обясни Силвия Павлова.

Оказало се е, че 60% от фирмите предлагат софтуерни приложения и платформи. Въпреки развитието на туристическия бранш, само 38 на сто от фирмите са регистрирани или са възникнали през последните 5 години.

По думите на специалистите под туризъм не бива да разбираме само хотели и ресторанти, но технологиите обхващат и управление на недвижимост, социални медии, роботика, безопасност на потребителите, транспорт и т.н.

Компаниите, чиято дейност е свързана с туризма, тепърва ще осъзнават необходимостта от промяна на бизнес процеси, бизнес модели и от въвеждане на нови технологии за променената среда на работа.

Много от тенденциите бяха ускорени от коронавирусната пандемия.

Един от изводите на проучването е, че в България има пазар, но няма конкретни технологични решения в някои области.

Ако в Западна Европа 13% от хотелите са част от вериги, у нас този бизнес е предимно малък - във вериги са едва 4% от хотелите. Това затруднява следенето на световните тенденции, включително и в използването на технологиите в сектора.

Трябва да използваме засиления интерес през последните 2 години по отношение на възможностите за добри ИТ решения, създавани в Източна Европа.

Чуйте разговора на Лили Големинова със Силвия Павлова и Елица Стоилова.

Официалното представяне на Tourism Tech Mapping Report 2020 ще бъде на 29 септември. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30