Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволецът Ангел Иванов:

Хората трябва да бъдат отговорни - първо към себе си, за да има и колективна отговорност

Трудът на доброволците е безплатен, но удовлетворението е това, което се отплаща

Ангел Иванов
Снимка: #CruceaRosieRomana
Ангел Иванов вече 7 години е доброволец към Българския червен кръст. В момента работи в едно от най-споменаваните места заради Covid-19 - Столичната регионалната здравна инспекция, а наскоро получи наградата “Протегната ръка” на Националното сдружение на общините, за работата си на първа линия в борбата срещу пандемията. 

“На 15 г. започна моята доброволческа кариера в Българския младежки червен кръст, чиито доброволец съм и до този момент. Това е много интересна кауза, която е и много специална за всеки доброволец”, казва Ангел Иванов, като допълва, че дори не помни как е решил да започне да се занимава с това.

“Всеки един доброволец, по време на неговия път като такъв, преживява различни неща и хуманността винаги е основният и водещ принцип в този случай - желанието да помогнеш на човек”, казва той.

Трудът на доброволците е безплатен, но удовлетворението е това, което се отплаща. Това да видиш очите на човек, който има нужда от твоята помощ и след като си я оказал, тази благодарност е ценната, обяснява още Ангел Иванов.

Ангел Иванов беше отличен с наградатаПрез изминалите седем години се е сблъсквал с различни неща - първа долекарска помощ, социална помощ, работа по европейските хранителни програми - нещо, което се случва всяка година, подпомагане на хора в риск.
“Основното в доброволческата работа е не спонтанното, а да изградиш експертиза за действия в дадена ситуация. Моята експертиза е при работа по време на бедствия, аварии и кризи”, обяснява той.

Най-предизвикателната криза, от гледна точка на изпълнение и логистика, а не толкова като човешка обезпеченост, с която Ангел се е сблъсквал, е сегашната пандемия. “Това в момента е нещо, с което не сме се сблъсквали. Особено това да излезеш срещу този невидим враг, който беше за нас през март. Това беше един преломен момент в доброволческата ми кариера”, казва Ангел Иванов.

Според него в момента не много по-различно, но вече всички са много по-подготвени, тъй като познават обстановката, в която работят, познават и хората, с които се налага да работят, техните потребности и пр.

Работата му в Столичната РЗИ го сблъсква с всички положителни на Covid-19 случаи. Екипът, част от който е той, е достатъчен, въпреки че се работи много, споделя Ангел и допълва, че въпреки всичко хората успяват да останат спокойни.
“Ако през март месец при нас го имаше притеснението, дори страх, защото се изправяхме срещу нещо, което не познаваме, то вече на базата на натрупания опит от месеците, имам вече представа как процедираме”, коментира той.

Като един от работниците на първа линия срещу Covid-19, Ангел Иванов призовава хората да бъдат по-внимателни и да спазват мерките - заради себе си, не заради всички останали, защото трябва да се предпазим.   
“Хората, които сме на първа линия, имаме нужда от това хората да бъдат отговорни. На първо място за самите себе си, за да можем от тук нататък да говорим за някаква колективна отговорност”, категоричен е той.     

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Веселинов-Еко

На 13-ти май започва 8-то издание на Music Elevator

На 13-ти май започва 8-мото издание на Music Elevator, когато емблематичните ZONE - C и LA MIGRA се качват в една вечер на сцената на Sofia Live Club с музика на световно ниво. Започват точно в 19.30 ч. и гарантират, че всяка минута от програмата ще си заслужава. ZONE-C - групата, създадена в сърцето на София и събрала на едно място култови джазмени, е..

публикувано на 07.05.21 в 18:12

Може да има размествания, но не и в предпочитанията за определена партия

След станалите резултати от парламентарните избори за много хора бяха очаквани предсрочните избори, които са обявени за 11 юли 2021 г.. “След изборите всички очи бяха насочени към “Има такъв народ” и действията на лидера ѝ Слави Трифонов. В момента, в който се разбра, че тази партия ще реши да върне мандата, още тогава стана ясно, че се върви към..

публикувано на 07.05.21 в 17:14

Емилия Генова: Всеки цвят, всеки спомен трябва да бъде изразен

В своята вдъхновяваща рубрика “Хубава работа” Олга Василевска ни среща с Емилия Генова, млад и креативен дизайнер, който е в началото на своята кариера.  Тя мечтае да прави дрехи още от четиригодишна. Завършва университет по изкуство в Италия. Обучението там не дава достатъчно простор и свобода на мечтите й, поради което Емилия се чувства..

публикувано на 07.05.21 в 15:27

Заради Covid-19 има отлив на хората от София към селата

В резултат на разпространението на Covid-пандемията през 2020-та година е отчетен отлив на населението от София към селата в близост до столицата, посочва в интервю пред БГНЕС Магдалена Костова от Националния статистически институт (НСИ). “Предвид ограниченията, които бяха наложени за пътуване, имаме ниска емиграция, т.е. малък брой хора са..

обновено на 07.05.21 в 15:07

„Новата прическа на Вики“ - за домашното насилие като болест на обществото

Съществува една рядка категория книги, които стискат за гърлото от първата до последната страница. „Новата прическа на Вики“ е като ритник в слънчевия сплит. Цветелина Цекова отваря кутията на Пандора и разкрива неудобната истина за домашното насилие. Историята на главната героиня пресъздава действителни събития и съвсем не е единствена по рода..

публикувано на 07.05.21 в 14:07
Журналистът Георги Любенов

Георги Любенов: Радиото е отдаденост

“Отдаденост - това е начинът, по който се настройва човек да работи в радиото. Човек си дава сметка, че по различен начин конструира своята работа в радиото. Специално при мен, радиото ме научи на съвсем други неща - на динамика в поведението, на динамика в разговора, на бързина в мисълта, да намериш точната дума за секунди, т.е. феноменът на..

публикувано на 07.05.21 в 13:57

Платформата Career Hub - в помощ на откриването на първа работа

На 17 май ще бъде открита платформата Career Hub . Това е платформа за търсене на работа, която показва на младите хора, че независимо, че нямат опит, имат някакви умения, които могат да представят пред бъдещите си работодатели и да ги впечатлят.   “Когато открихме Study Hub решихме един от проблемите на студентите - мястото за учене. В процеса на..

публикувано на 07.05.21 в 11:35