Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволецът Ангел Иванов:

Хората трябва да бъдат отговорни - първо към себе си, за да има и колективна отговорност

Трудът на доброволците е безплатен, но удовлетворението е това, което се отплаща

Ангел Иванов
Снимка: #CruceaRosieRomana
Ангел Иванов вече 7 години е доброволец към Българския червен кръст. В момента работи в едно от най-споменаваните места заради Covid-19 - Столичната регионалната здравна инспекция, а наскоро получи наградата “Протегната ръка” на Националното сдружение на общините, за работата си на първа линия в борбата срещу пандемията. 

“На 15 г. започна моята доброволческа кариера в Българския младежки червен кръст, чиито доброволец съм и до този момент. Това е много интересна кауза, която е и много специална за всеки доброволец”, казва Ангел Иванов, като допълва, че дори не помни как е решил да започне да се занимава с това.

“Всеки един доброволец, по време на неговия път като такъв, преживява различни неща и хуманността винаги е основният и водещ принцип в този случай - желанието да помогнеш на човек”, казва той.

Трудът на доброволците е безплатен, но удовлетворението е това, което се отплаща. Това да видиш очите на човек, който има нужда от твоята помощ и след като си я оказал, тази благодарност е ценната, обяснява още Ангел Иванов.

Ангел Иванов беше отличен с наградатаПрез изминалите седем години се е сблъсквал с различни неща - първа долекарска помощ, социална помощ, работа по европейските хранителни програми - нещо, което се случва всяка година, подпомагане на хора в риск.
“Основното в доброволческата работа е не спонтанното, а да изградиш експертиза за действия в дадена ситуация. Моята експертиза е при работа по време на бедствия, аварии и кризи”, обяснява той.

Най-предизвикателната криза, от гледна точка на изпълнение и логистика, а не толкова като човешка обезпеченост, с която Ангел се е сблъсквал, е сегашната пандемия. “Това в момента е нещо, с което не сме се сблъсквали. Особено това да излезеш срещу този невидим враг, който беше за нас през март. Това беше един преломен момент в доброволческата ми кариера”, казва Ангел Иванов.

Според него в момента не много по-различно, но вече всички са много по-подготвени, тъй като познават обстановката, в която работят, познават и хората, с които се налага да работят, техните потребности и пр.

Работата му в Столичната РЗИ го сблъсква с всички положителни на Covid-19 случаи. Екипът, част от който е той, е достатъчен, въпреки че се работи много, споделя Ангел и допълва, че въпреки всичко хората успяват да останат спокойни.
“Ако през март месец при нас го имаше притеснението, дори страх, защото се изправяхме срещу нещо, което не познаваме, то вече на базата на натрупания опит от месеците, имам вече представа как процедираме”, коментира той.

Като един от работниците на първа линия срещу Covid-19, Ангел Иванов призовава хората да бъдат по-внимателни и да спазват мерките - заради себе си, не заради всички останали, защото трябва да се предпазим.   
“Хората, които сме на първа линия, имаме нужда от това хората да бъдат отговорни. На първо място за самите себе си, за да можем от тук нататък да говорим за някаква колективна отговорност”, категоричен е той.     

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София оживява в 10-гигапикселова панорама от Копитото

Най-големият град България - София се събра в една снимка, една жива снимка, в която може да бъде видяна всяка сграда, улица, историческа забележителност. Цялата столица е снимана от Копитото и е събрана като на длан в 10 - гигапикселова панорама . Цъкането върху снимката дава усещане за разходка в бъдещето. Високотехнологичният изглед на София е..

публикувано на 23.11.20 в 17:11

Уебинар помага на учители в преподаването на български език на многоезични деца

На 30 ноември, от 18.30 ще се проведе уебинар на тема „За многоезичните ученици с разбиране“ . Проектът се осъществява от програма “Заедно в час”, в партньорство със сдружение EducArt от началото на 2020 г. и включва разработване на диагностика и специализирани учебни материали за допълнително обучение по български език на ученици в начална степен...

публикувано на 23.11.20 в 17:08
Иво Инджов

Ситуацията се влошава, защото няма авторитети

Когато има такова сериозно предизвикателство пред обществото, каквото е коронавирусната пандемия, държавните органи трябва да си влязат в правомощията и да осигурят спазването на противоепидемичните мерки. Очевидно това не става и затова имаме такъв висок ръст на заразяване, заяви пред Радио София Иво Инджов , експерт по политически комуникации...

публикувано на 23.11.20 в 16:58

Платформа дава безплатен достъп до ресурсите си за онлайн обучение

Всички училища и отделни паралелки от I до XII клас, които са в условията на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки, ще получат безплатен достъп до електронни учебници и до стотици други образователни ресурси - видеоуроци, тестове, упражнения. От днес всяко училище, което има паралелки в дистанционно обучение, ще може да осигури..

публикувано на 23.11.20 в 16:10
Елиф Шафак

Елиф Шафак ни провокира да потърсим най-хубавото в света

„Как да запазим разума си във време на разединение“ - в този завладяващ и окриляващ зов за съзнателен оптимизъм, номинираната за наградата „Букър“ писателка и активистка Елиф Шафак се обръща към спомените си и се осланя на силата на преживени истории, които сближават. Творбата на Шафак е избор на Guardian за „Книга, която мотивира състрадание“,..

публикувано на 23.11.20 в 15:00

Книгата "Клоп" - обяснение в любов от един фен на "Ливърпул"

30-годишната мечта на милиони фенове се сбъдна през лятото на 2020 г. – британският футболен отбор „Ливърпул“ успя да извоюва шампионската титла в английската Висша лига, като в този момент тимът бе и актуалният носител на трофея в Шампионската лига. Английски привърженик на футболния клуб "Ливърпул" изрази възхищението си към германския треньор..

публикувано на 23.11.20 в 14:41
Боян Арсов

Удоволствие е да изричаш красиви думи, написани назад във времето

Какъв е днес пътят на младите актьори в света на изкуството, какви са и предизвикателствата пред тях? Един от представителите на тази общност е Боян Арсов , който влиза в ролята на героя и антигероя -като Отело и Яго в постановката "Отело - гибелта на идеалиста". Преди това с „Животът е сън“ Боян печели Икар за главна мъжка роля като Сехизмундо,..

публикувано на 23.11.20 в 14:15