Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволецът Ангел Иванов:

Хората трябва да бъдат отговорни - първо към себе си, за да има и колективна отговорност

Трудът на доброволците е безплатен, но удовлетворението е това, което се отплаща

Ангел Иванов
Снимка: #CruceaRosieRomana
Ангел Иванов вече 7 години е доброволец към Българския червен кръст. В момента работи в едно от най-споменаваните места заради Covid-19 - Столичната регионалната здравна инспекция, а наскоро получи наградата “Протегната ръка” на Националното сдружение на общините, за работата си на първа линия в борбата срещу пандемията. 

“На 15 г. започна моята доброволческа кариера в Българския младежки червен кръст, чиито доброволец съм и до този момент. Това е много интересна кауза, която е и много специална за всеки доброволец”, казва Ангел Иванов, като допълва, че дори не помни как е решил да започне да се занимава с това.

“Всеки един доброволец, по време на неговия път като такъв, преживява различни неща и хуманността винаги е основният и водещ принцип в този случай - желанието да помогнеш на човек”, казва той.

Трудът на доброволците е безплатен, но удовлетворението е това, което се отплаща. Това да видиш очите на човек, който има нужда от твоята помощ и след като си я оказал, тази благодарност е ценната, обяснява още Ангел Иванов.

Ангел Иванов беше отличен с наградатаПрез изминалите седем години се е сблъсквал с различни неща - първа долекарска помощ, социална помощ, работа по европейските хранителни програми - нещо, което се случва всяка година, подпомагане на хора в риск.
“Основното в доброволческата работа е не спонтанното, а да изградиш експертиза за действия в дадена ситуация. Моята експертиза е при работа по време на бедствия, аварии и кризи”, обяснява той.

Най-предизвикателната криза, от гледна точка на изпълнение и логистика, а не толкова като човешка обезпеченост, с която Ангел се е сблъсквал, е сегашната пандемия. “Това в момента е нещо, с което не сме се сблъсквали. Особено това да излезеш срещу този невидим враг, който беше за нас през март. Това беше един преломен момент в доброволческата ми кариера”, казва Ангел Иванов.

Според него в момента не много по-различно, но вече всички са много по-подготвени, тъй като познават обстановката, в която работят, познават и хората, с които се налага да работят, техните потребности и пр.

Работата му в Столичната РЗИ го сблъсква с всички положителни на Covid-19 случаи. Екипът, част от който е той, е достатъчен, въпреки че се работи много, споделя Ангел и допълва, че въпреки всичко хората успяват да останат спокойни.
“Ако през март месец при нас го имаше притеснението, дори страх, защото се изправяхме срещу нещо, което не познаваме, то вече на базата на натрупания опит от месеците, имам вече представа как процедираме”, коментира той.

Като един от работниците на първа линия срещу Covid-19, Ангел Иванов призовава хората да бъдат по-внимателни и да спазват мерките - заради себе си, не заради всички останали, защото трябва да се предпазим.   
“Хората, които сме на първа линия, имаме нужда от това хората да бъдат отговорни. На първо място за самите себе си, за да можем от тук нататък да говорим за някаква колективна отговорност”, категоричен е той.     

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09