Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Битката за Шипка - Шейново

Боевете при Шейново

Днес обръщаме внимание на историческите моменти, които бележат датата 9 януари, а и дните около нея. Връщаме се назад във времето през далечната 1877 г. и бойното поле при Шипка -Шейнов, която можем да определим като заключителното действие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война.

Как всъщност се стига до тази битка? След падането на Плевен са освободени значителни руски сили за всеобщо настъпление през Стара планина. В края на декември 1877 г. Южният отряд на руската армия с командир генерал-лейтенант Фьодор Радецки преминава Стара планина при трудни зимни условия и пристъпва към изпълнение поставената му задача - разгром на Централната турска армия съсътояща се от 26 768 офицери и войници и 83 оръдия, чийто командир е Вейсел паша.

Голяма част от руското командване е против тази атака, но въпреки това тя бива изпълнена, разказва д-р Николай Иванов от НВИМ. За изпълнение на задачата Южният отряд е разделен на три отряда. Идеята на командването е Централният отряд да ангажира войските на връх Свети Никола, а левият и десният отряд, чрез обход, да се явят във фланг на укрепения лагер при Шипка-Шейново и да го разгромят.

Как протича самата битка и какви са подробностите които не знаем? Ето какво разказа д-р Николай Иванов.


В крайна сметка Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия от 3 паши, 765 офицери и 22 000 войници. Броят на убитите и ранените е 4000 души офицери и войници. Общите руски загуби са 5107 убити и ранени офицери и войници. Така Османската империя се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 г., а отбранителната турска линия по Стара планина окончателно е разкъсана. Открит е пътят за настъпление в Тракия и към Одрин и бъдещото освобождение на България.

Шипка

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работата с хората с увреждания: отдаване и експертност

Мая Донева  (позната ни от " Карин дом "), отскоро е генерален секретар на  EASPD  – Европейската асоциация на доставчици на социални услуги за хора с увреждания. Това е една от най-големите и разпознаваеми организации в света, що се отнася до социално включване, човешки права и равенство: "В България още трябва да се напомня колко..

публикувано на 17.10.21 в 11:49
Таня Христова

Гласът на общините

Таня Христова,  кмет на Габрово , която е председател на групата на българските кметове в Европейския комитет на регионите – за важните решения и ролята на градовете и регионите при взимането на решения за разпределение на средствата в новия програмен период: Община Габрово бе избрана за „Предприемчив европейски регион“ (ПЕР) за 2021—2022 г...

публикувано на 17.10.21 в 11:20

Адресите на любовта – актрисата Мария Русалиева

Нито един от четиримата съпрузи на Мария Русалиева не е голямата й любов Актрисата дала сърцето си на германец, но не намерила кураж да зареже родителите си в България Голямата актриса Мария Русалиева, която ни напусна на 5 август 2015 г. на 87 години се е женила четири пъти, никога по сметка, винаги по любов и... за кратко...

обновено на 17.10.21 в 10:54
Ката Туто, зам.-кмет на Будапеща с водещата Лили Големинова

Будапеща е колорит - вода, хълмове, култура

Увеличаващото се сближаване на регионите бе сякаш спряно от пандемията. Въпреки това добри примери в обратната посока не липсват. След срещата в Брюксел на Комитета по регионите разказваме за някои от тях, но не само.  Ката Туто е зам-кмет на Будапеща   Тя говори за предизвикателствата и иновациите - зелени и всякакви в града в специалното си..

публикувано на 17.10.21 в 10:46
Паметникът на Цар Самуил

Владетелите и техните софийски паметници

Паметникът на Цар Самуил – идея и реализация, разказана от автора му Александър Хайтов: "Изискването беше да му е реалистична статуята. Така и подходих, по всички закони на пластиката. Разбирам от това, което правя, не съм паднал от небето. Възстановката по черепа е приблизителна. С предварителното проучването, отидоха 6 месеца. Сроковете бяха..

публикувано на 16.10.21 в 16:00
Владимир Новков

Движещият се човек е по-щастлив

Владимир Новков, личностен и спортен психолог. Сертифициран в изграждането на ДНК-базирани тренировъчни режими: "Всеки човек е протагонист в собствената си история. Избрах своя път в психологията още от гимназията, потомствен психолог съм. Приносът ми към "семейната" психология е в аналитичната и приложната сфера. Фасилитатор съм на вътрешния диалог..

публикувано на 16.10.21 в 15:05
Младен Владимиров с водещата Яна Спиридонова

Успехът не е дестинация

Младен Владимиров – психолог, представя книгата „Успяващите деца. Изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват“ с автор д-р Мишел Борба: "В книгата става дума за тъжни, самотни, прегряти деца. Забравили сме за детското. Трябва да се вслушаме в детето. Преди думата за осиновяване е била "чуваниче", а сега го гледаме, както се..

публикувано на 17.10.21 в 09:40