Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета на "Безопасни детски площадки" установи:

Децата се интересуват от състоянието и поддържането на детските площадки

Снимка: БГНЕС

Проучване на Сдружение „Безопасни детски площадки“ сред над 300 родители, показва, че децата на възраст до 15 години се интересуват от състоянието на площадката им за игра, както и изявяват желание да я поддържат, питат кой е отговорен за това. Анкетата е направена и разпространена в социалните мрежи през декември 2020 г. като част от проекта “Аз съм промяната“.

Стилияна Тодорова от сдружението каза пред Радио София, че в много случаи решенията на възрастните за това как да изглеждат тези площадки не отговорят на очакванията за децата. Много площадки, предназначени за деца до 12 години, на практика са безинтересни за по-големите деца в тази група.

На въпроса „Вашите деца интересуват ли се от това какво е състоянието на средата, в която играят и спортуват", 80% от отговорите са „да“. 61% от родителите казват, че техните деца проявяват инициатива и желание да се грижат за средата, в която играят и спортуват. 55% от отговорилите родители твърдят, че говорят по темата с децата, но е обезпокоително, че по-малко от половината от тях са уверени, че знаят към кого да се обърнат при нередности.

Основен посредник за дейността по проекта сдружение „Безопасни детски площадки“ ще бъдат училищата, където може да бъде поставен въпросът за активното гражданство.  В същото време няма технологично или регулаторно ограничение за подаване на сигнали към тел.112 например, чрез популярни приложения за гражданска активност или за подаване на предложения чрез кореспонденция чрез е-поща, телефон, за срещи с представители на администрацията, обясни Стилияна Тодорова.

Проектът “Аз съм промяната” се осъществява в партньорство с район „Слатина“ на Столичната община. Той се провежда пилотно на територията на училищата на района, като включва  дискусии с учениците, техните родители, учители, с представители на районната администрация, експерти от неправителствения сектор, медии. През май и юни ще бъде изградена „класна стоя на открито“ като пространство за срещи на децата с всички останали заинтересовани страни по планирането, изграждането и поддържането на средата за игра и спорт.

Чуйте интервюто на Лили Големинова със Стилияна Тодорова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Нов проект търси мнението на 10-12 годишни деца за детските площадки

Сдружение “Безопасни детски площадки” получи одобрение за проекта си "Аз съм промяната" по програма "Кризата като възможност" на "Асоциация за развитие на София". Проектът предвижда да бъдат проучени каналите, по които ученици от 4-и до 6-и клас, на..

публикувано на 09.12.20 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли протести на медицинските служители

Медицинска федерация "Подкрепа" започва подготовка за провеждане на национални протести и организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване". Причините: липсата на нов колективен трудов..

публикувано на 29.08.24 в 17:33
Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Започва изплащането на помощ от пострадалите от взривовете в Елин Пелин

Започна изплащането на еднократна безвъзмездна помощ на хората с повредено имущество в следствие на взривовете на складовете за фойерверки край Елин Пелин. Какви са критериите и кой ще получи помощ можем да разберем от кмета на общината инж. Ивайло..

публикувано на 29.08.24 в 17:25
Павлина Илиева

Ще има ли туристически гаранционен фонд

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти Обединение "Бъдеще за туризма". До 2..

публикувано на 29.08.24 в 15:55

Шерлок Холмс се завръща у нас в ново издание на сборник разкази

На 22 май 2024 година се навършиха  165 години от рождението на британския писател сър Артър Конан Дойл, останал в историята като литературен баща на прочутия детектив Шерлок Холмс и на неговия помощник – д-р Уотсън. По повод тази годишнина..

публикувано на 29.08.24 в 14:25

Нови Граждански академии за НПО под мотото "Силата е в знанието"

Тази есен  Гражданските академии за НПО  се завръщат с нови  3 издания, с богата обучителна програма обединени от мотото “Силата е в знанието“ И през новия сезон те  продължават да помагат на хората на сектора с богата обучителна програма...

публикувано на 29.08.24 в 12:55
Творба на Vlad Parashiv

Над 35 творби показват възприятията за свободата на 20 румънски артисти

Преди около 35 години много българи научихме, че Libertate на румънски език значи Свобода . Това отново си припомняме с изложбата, която се открива на 2 септември в столичната галерия "София прес" , в която участват 20 румънски художници. А..

публикувано на 29.08.24 в 11:28

Фалшиви доброволци злоупотребяват с името на БЧК

От Българския Червен кръст (БЧК) предупредиха за възможни злоупотреби и измами от нейно име. Повод дават сигнали за фалшиви доброволци, които са звънели на вратите на възрастни хора и са събирали дарения уж за благотворителност. БЧК не извършва..

публикувано на 29.08.24 в 09:41